A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662460.3719.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Topul alimentelor cu proprietati antiinflamatorii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-03-2015, ora 09:15

Topul alimentelor cu proprietati antiinflamatorii

Articol de Madalina Irimia
Poliartrita reumatoida se manifesta printr-un proces inflamator cronic, cu afectarea predominanta a articulatiilor mici (maini, picioare), fiind insotita de redoare matinala (intepeneala) si durere. Desi nu beneficieaza inca de un tratament curativ si nici de o dieta specifica, exista cateva alimente care influenteaza nivelul inflamatiei sistemice.

Un studiu din Marea Britanie a urmarit impactul regimului mediteranean asupra poliartritei reumatoide. Cercetatorii au impartit cele 130 de paciente in doua grupuri: un grup a urmat cursuri de gatit (regim mediteranean) si modificarea alimentatiei, celalalt a primit doar informatii scrise (fara modificarea dietei).

Timp de 6 luni primul grup si-a modificat obiceiurile alimentare (aport crescut de fructe, legume, grasimi mononesaturate), schimbare evidentiata prin reducerea numarului articulatiilor dureroase, a redorii matinale si o stare generala de bine.

Asadar, iata care sunt cele mai indicate alimente care combat inflamatiile din organism pe care ar trebui sa le includeti in dieta zilnica:

Pestele

Pacientii cu poliartrita reumatoida au nivele crescute de citokine proinflamatorii (stimuleaza inflamatia). Grasimile polinesaturate (in special acizii grasi omega 3) ajuta la supresia acestor citokine si a altor substante cu rol proinflamator.
Aceste grasimi ‘sanatoase’ contribuie atat la reducerea riscului cardiovascular (scad nivelul LDL colesterolului si al trigliceridelor serice) cat si la scaderea inflamatiei (prezenta dislipidemiei stimuleaza procesul inflamator).

Somonul, heringul, sardinele si anchois au cel mai mare continut de acizi grasi polinesaturati insa o atentie sporita trebuie acordata modului de prepare. Nu exagerati cu temperatura deoarece poate distruge pana la jumatate din cantitatea de acizi grasi.

Societatea Americana de Cardiologie recomanda consumul pestelui de doua ori pe saptamana dar daca nu va place gustul puteti incerca nuci, ulei de canola, soia.

Alimentatia colorata

Nutritionistii recomanda adaugarea de putina culoare in alimentatia zilnica. De ce oare?

Flavonoidele si carotenoidele sunt substantele care dau culoare alimentelelor, avand totodata puternic efect antioxidant (cu rol important in combaterea procesului inflamator ). Printre fructele si legumele cu un continut bogat in antioxidanti sunt: afinele, murele, sucul (natural) de fructe, cartofii dulci, morcovii, rosiile, ardeii, portocalele, broccoli si pepenii.

Alegand o alimentatie colorata natural va asigurati o alimentatie variata (fructe, legume) precum si o dieta echilibrata.

Cereale integrale

Un studiu publicat in “The American Journal of Clinical Nutrition” a evidentiat scadere a valorii proteinei C reactive (marker al inflamatiei, valori corelate cu activitatea bolii si raspunsul la tratament) la subiectii care au consumat cantitati mai mari de cereale integrale: fulgi de ovaz, orez brun si orz.

Pastele integrale si painea integrala- elemente ale dietei mediteraneene- au un continut crescut de seleniu - antioxidant cu efect antiinflamator (s-a observat ca unii pacienti cu poliartrita reumatoida au un nivel scazut de seleniu).

Dieta bogata in cereale integrale (versus carbohidratii rafinati: paine alba, orez alb) asigura un control mai bun al greutatii corporale, in conditiile in care scaderea in greutate/ mentinerea unei greutati optime asigura o mai buna functionalitate articulara.

Uleiul de masline

Cunoscut in mitologia greaca ca si simbolul pacii, uleiul de masline are proprietati antiinflamatoare , reprezentand totodata un inlocuitor pretios si gustos pentru grasimile saturate.

Un studiu publicat in “The American Journal of Clinical Nutrition” a evidentiat rolul unui component din ulei, in scaderea productiei anumitor compusi implicati in inflamatie (AINS si aspirina actionand asupra acelorasi compusi).

Se recomanda utilizarea uleiului extra- virgin (obtinut din prima presare) deoarece contine o cantitate mai mare de nutrienti cu rol antiinflamator.

Sursa: csid.to
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii