A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758560.6276.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Topless: pro si contra pentru sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-07-2014, ora 12:25

Topless: pro si contra pentru sanatate

Articol de Madalina Irimia

Moda topless la plaja este in voga, foarte multe femei preferand sa stea la soare fara sutien. Motivul cel mai frecvent invocat este acela de a nu te bronza cu bretele sau urmele pe care le poate lasa un sutient, indiferent de modelul sau.

Tinutele lejere si decoltate de vara trebuie sa dezvaluie o piele perfect bronzata si fara urme de la costumul de baie, sunt de parere foarte multe femei. De aceea, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos prefera sa faca plaja fara sutien.

Problema apare atunci cand ne punem intrebarea daca este sau nu sanatos sa expui sanii direct la soare. Avertismentele care vin din partea medicilor sunt impartite, unii promovand o expunere moderata, altii interzicand total expunerea sanilor direct in soare.

Cu un singur argument sunt de acord toti specialistii: este total interzis sa faci plaja fara sutien daca ai antecedente in familie de cancer mamar sau daca ai dezvoltat diverse formatiuni la nivelul sanilor. In aceste situatii, expunerea frecventa la radiatii in zona pieptului poate sa creasca riscul de a dezvolta cancer la san mai tarziu, potrivit numeroaselor cercetari realizate de-a lungul timpului.

Ca sa gasesti calea de mijloc cea mai potrivita si care sa nu-ti afecteze sanatatea trebuie sa stai cu masura la soare, sa eviti intervalul orar 10:00 - 16:00 si sa nu uiti niciodata sa aplici crema cu factorul de protectie cel mai ridicat, in special pe sani, fata, gat si decolteu. Aplica o crema cu factor de protectie mare, cu 20- 30 de minute inainte de expunere si reaplica la intervale de 2-3 ore, ne sfatuiesc specialistii. De asemenea, retine ca in ciuda faptului ca alegi sa stai sub umbrela, razele ultraviolete trec prin aceasta, iar nisipul le reflecta in proportie de 80%.

Argumente pro:

1. Te bronzezi fara dungi albe si poti sa porti orice tinuta fara probleme;

2. Ai nevoie doar de slip, prin urmare cheltui mai putini bani pe costumul de baie;

3. Stai relaxata la soare fara sa te incomodeze sutienul. In plus exista studii care sustin ca femeile care poarta sutien 24 ore/zi au risc mai mare de a suferi de cancer la san decat cele care nu poarta sutien deloc;

4. Favorizezi cresterea nivelului vitaminei D, iar acest lucru se pare ca scade riscul de cancer mamar, potrivit unei cercetari aparute in publicatia medicala Better Medicine.

Argumente contra:

1. Poti sa faci arsuri grave, deoarece zona pieptului este foarte sensibila;

2. Efectele expunerii prelungite la soare fara sutien sunt cumulative si te pot afecta mai taziu;

3. Doar 15 minute petrecute la soare sunt suficiente pentru a creste nivelul vitaminei D, prin urmare nu e necesar sa te expui mai mult. Avertismentele medicilor citate de publicatia medicala Science Daily se refera la efectul cancerigen pe care il au radiatiile ultraviolete asupra pielii sensibile de pe sani. "Chiar daca razele ultraviolete B sunt considerate a fi sursa principala pentru productia vitaminei D in corp, totusi nu trebuie sa privesti expunerea prelungita la soare ca pe o metoda de a reduce riscul de cancer la san", avertizeaza medicul David J. Leffell de la Centrul de Cercetare pentru Cancer din cadrul Universitatii Yale;

4. Favorizezi imbatranirea prematura a pielii. "O piele expusa in mod repetat la soare de-a lungul anilor va fi, in final, o piele uscata si subtiata, cu riduri adanci si cu modificari de culoare, inclusiv in zona sanilor. De asemenea, apar vanatai foarte usor, din cauza modificarilor vaselor de sange induse de radiatiile solare", explica medicul dermatolog Andra Cristea.

Daca preferi sa stai la soare fara sutien ai grija la orele in care te expui la soare, foloseste o crema cu factor de protectie 50 si nu petrece foarte mult timp direct in soare. De asemenea, incearca sa stai la soare pe cat posibil dimineata, pana la ora 10:00, dupa care este de preferat sa acoperi zona sensibila a sanilor pentru a evita arsurile grave.

Sursa: eva.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii