A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816596.0835.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Top mituri „mincinoase” despre alimentatie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-06-2015, ora 08:57

Top mituri „mincinoase” despre alimentatie

Articol de Madalina Irimia
Internetul este cel mai bun instrument de propagare a informatiei, informatie care din pacate se dovedeste a fi deseori eronata, nefondata, care poate pune in pericol sanatatea celor care pleaca urechea la fel si fel de mituri si sfaturi babesti care unora le priesc.

Alimentatia si dietele in mod deosebit constituie teme de mare interes pentru cititori iar “folclorul” este mai mult decat bogat in oferirea de solutii-minune pentu diverse probleme.

Iata cele mai frecvente mituri in nutritie care circula in ultimul timp.

Paharul cu apa baut inainte de masa ne ajuta sa mancam mai putin, deci sa slabim

Fals – apa se bea doar dupa masa si doar in cazuri exceptionale (consumul de alimente uscate) inainte de masa. De ce? Pentru ca astfel este perturbat procesul natural de digestie iar alimentele se digera mai greu, deci arderile sunt mai lente.

Renuntarea la fumat favorizeaza depunerea kilogramelor

Din pacate, este adevarat. Dar nu in totalitate, daca stim sa abordam situatia cu tact. Nicotina incurajeaza descarcarea dopaminei, unul dintre hormonii placerii, deci chiar exista o anumita placere a fumatului, inhiba centrul foamei, conferind senzatie de satietate pe parcursul zilei.

Cei care hotarasc sa se lase de fumat au la dispozitie doua alternative pentru a suplini ceea ce facea inainte nicotina, si anume: mancarea si exercitiile fizice. Depinde doar de noi sa alegem cea mai buna solutie. Mancam nesanatos si ne ingrasam sau alegem o alimentatie echilibrata si miscare zilnica si ne mentinem greutatea in limitele normale?

Unt sau margarina? Ce e mai sanatos?

Categoric, untul, pentru ca e o grasime naturala, neprocesata chimic. Desigur, asta nu inseamna ca putem manca unt in nestire, ar insemna ca ne batem joc de corpul nostru. Untul are destule calorii deci trebuie consumat cu prudenta.

Mierea este mai sanatoasa decat zaharul

Cu siguranta ca mierea este o alegere inteleapta pentru indulcirea cafelei de dimineata in locul clasicului zahar. Cu toate acestea, nu trebuie sa exageram cu cantitatile pentru ca si mierea are destule calorii, respectiv 300 kcal la suta de grame.

Mare atentie insa la sortimentele de miere falsificate, facute din amestec de glucoza, zahar, coloranti si praf de porumb, care pot provoca dezechilibre majore in organismul uman. Ganditi-va numai ce inseamna acest lucru pentru un diabetic care stie ca are voie sa manance miere, dar de fapt isi baga in corp fara stiinta substante care ii pot provoca crize exztrem de grave…

Fructele consumate in coaja sunt cele mai sanatoase

Perfect adevarat. Iar in cazul nucilor, fisticului, arahidelor, de exemplu, trebuie desfacute de coaja abia in momentul in care le consumam, nu sa le cumparam gata decojite din supermarket pentru ca acele grasimi bune care se gasesc in fruct pot deveni nocive pentru organism ca urmare a expunerii la aerul din atmosfera.

Este sarea de mare mai sanatoasa decat cea de bucatarie?

Categoric, da. Sarea de mare integrala sau sarea de mina bruta contin o multitudine de minerale si microelemente esentiale pentru sanatate. in plus, sarea de mare este o sursa mult mai sigura de iod, spre deosebire de sarea de bucatarie imbunatatita cu iod, si poate preveni astfel aparitia tulburarilor tiroidiene.

Dietele restrictive pot afecta sanatatea

Orice dieta care exclude anumite grupe de nutrienti, proteine, fibre etc. presupune privarea organismului de ceea ce are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima.

Cea mai eficienta dieta este…stilul de viata sanatos, adica mancam din toate cate putin, facem miscare si evitam stresul psihoemotional, cei trei mari inamici ai siluetei si sanatatii.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: mituri, alimentatie, dieta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii