A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664660.9101.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Top 10 afaceri de coruptie care au zdruncinat din temelii sportul mondial
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SPORT
15-06-2015, ora 09:02

Top 10 afaceri de coruptie care au zdruncinat din temelii sportul mondial

Articol de Madalina Irimia

Scandalul de coruptie de la FIFA tine de mai bine de o saptamana capul de afis al jurnalelor sportive si nu sunt semne ca s-ar incheia prea curand, mai ales ca Sepp Blatter a castigat un nou mandat de presedinte. Fotbalul nu este insa singurul sport afectat de coruptie, afaceri la fel de necurate si revoltatoare regasind in mai multe domenii.

1. Jocurile Olimpice de Iarna din 2002, de la Salt Lake City

Dupa ce a esuat in patru tentative de a organiza Olimpiada de Iarna, Salt Lake City a primit in sfarsit statutul de gazda, insa Jocurile organizate in Utah au fost probabil cele mai controversate din istorie. Acuzatiile de coruptie legate de arbitrarea concursului de patinaj artistic au fost atat de mari incat au avut ca efect schimbarea intregului sistem de notare si evaluare a sportivilor.

In concursul de perechi, batalia pentru aur s-a dat intre rusii Elena Berezhnaia si Anton Sikharulidze canadienii Jamie Sale si David Pelletier. in timp ce exercitiul rusilor, desi mai dificil, a avut o mica greseala de executie, canadienii au avut un exercitiu mai simplu, dar executat perfect. Notele arbitrilor i-au facut insa pe rusi campioni mondiali fara drept de apel, spre disperarea ziaristilor canadieni care urlau “Rusine!” si “Hotie!”. De altfel, decernarea medaliilor de aur sportivilor rusi a avut loc in huiduielile multimii. Voturile erau date in functie de simpatii politice – China, Polonia si Ucraina votasera cu rusii, iar SUA, Canada si Germania, cucanadienii. Singurul vot atipic era al Frantei. Chemata in fata Comisiei Federale de Arbitraj, arbitrul Frantei, Marie Reine le Gougne, a izbucnit in plans, declarand ca a fost constransa prin amenintari de catre seful Federatiei Franceze de Patinaj, Didier Gailhaguet, sa dea nota maxima rusilor pentru ca, in urma acestui targ, rusii sa le dea francezilor o nota maxima in competitia de dans pe gheata, ce urma sa se desfasoare peste cateva zile. in baza declaratiilor sale, patinatorilor canadieni le-a fost schimbata medalia de argint cu una de aur, rusilor fiindu-le permis insa sa-si pastreze medaliile de aur primite.

In afara de Skategate, Jocurile Olimpice de Iarna din 2002 au mai fost zguduite de un scandal de coruptie imens, mita oferita de municipalitate membrilor CIO, pentru a desemna Salt lake City ca gazda a Olimpiadei de iarna. Scandalul a fost declansat de membrul elvetian al Comitetului Olimpic International care a organizat o conferinta de presa, in care a pus la dispozitia jurnalistilor deconturile facute de Primaria Salt Lake City, avandu-i ca beneficiari pe o serie de arbitri internationali de prestigiu. Zece membri ai CIO au fost dati afara in urma anchetei, iar alti zece au primit sanctiuni administrative.

2. Straniul caz Nicolai Davidenko, din 2008

Se intampla in 2007, la turneul de la Sopot (Polonia), iar rusul Nikolai Davidenko, numarul 4 mondial la acea vreme, castiga primul set cu anonimul argentinian Martin Vassallo-Arguello, sperand ca apoi sa piarda partida. A pierdut setul doi, scor 3-6, iar site-urile de pariuri online au inregistrat cote anormal de mari pe victoria sud-americanului, ajungand sa suspende acest tip de pariu. in cele din urma Davidenko a abandonat disputa in setul 3, la scorul de 2-1 pentru argentinian, dar a fost acuzat vehement ca a trucat meciul, in combinatie cu mafia pariurilor.

El s-a aparat spunand ca s-a accidentat la picior, iar ATP l-a absolvit de vreo vina cativa ani mai tarziu. Totusi, acest meci banal a declansat furtuna. Andy Murray spunea inca din acel an, 2007, ca “toata lumea stie ca exista coruptie in tenis”, iar acelasi Davidenko o comitea din nou la un turneu, la St. Petersburg, jucand de-a dreptul penibil contra croatului Marin Cilic. Atat de jalnic a fost, incat arbitrul de scaun l-a avertizat de trei ori sa joace tenis. ATP l-a amendat cu doar 2.000 de dolari. Ulterior, mai multi jucatori au spus ca li s-au promis bani de catre diverse persoane, pentru a pierde, inclusiv Andrei Pavel a spus asta, dar toti sustin ca au refuzat.

3. Formula 1, cu Bernie Ecclestone

Parchetul din Munchen a ajuns vara trecuta la un acord cu Bernie Ecclestone prin care acesta se angaja sa plateasca statului german suma de o suta de milioane de dolari, pentru ca acesta sa fie absolvit de acuzatiile de coruptie. Reprezentantul Parchetului a justificat acceptul institutiei sale prin “varsta inaintata a acuzatului” si prin “durata lunga a procesului”.

Ecclestone, 84 de ani, a scapat astfel de o eventuala condamnare. El risca pana la zece ani de inchisoare daca era gasit vinovat ca i-ar fi platit 44 de milioane de dolari mita germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta sa convinga conducerea bancii de stat BayernLB la care lucra sa vanda drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investitii CVC Capital Partners. Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, in luna iunie 2012, la opt ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, abuz de incredere si evaziune fiscala. Dupa un an si jumatate de detentie preventiva si opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, in fata instantei, ca a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat sa accepte vanzarea catre CVC Partners. BayernLB intrase in posesia actiunilor dupa falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care detinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a incercat sa vanda actiunile la cel mai bun pret pentru a recupera cat mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzactiei finalizate in noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari. Banca germana a calculat ca pierderea suferita in urma acestei tranzactii se ridica la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului ca angajatul sau a subevaluat actiunile.

In noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut ca i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mita, ci pentru ca bancherul l-ar fi santajat cu false dezvaluiri catre fiscul britanic privind neplata unor taxe. in total, CVC a platit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar in Formula One Group, actiuni preluate de la Bernie Ecclestone si de la BayernLB. Dupa aceasta tranzactie, Bernie Eecclestone a fost pastrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, in calitate de presedinte si CEO al Formula One Group.

4. Pariuri ilegale in cricket

Salman Butt, Mohammad Asif si Mohammad Aamer sunt trei vedete ale cricket-ului pakistanez care au fost condamnate la inchisoare pentru ca au aranjat un meci cu Anglia, jucat in 2010. Butt a primit 10 ani, iar ceilalti doi cate cinci ani de detentie. in august 2010 jurnalistii englezi de la News of The World faceau public un video in care au reusit sa surprinda cu o camera ascunsa negocierile pentru aranjarea unui meci, contra sumei de 150.000 de lire sterline. inregistrarea demonstra cat de usor se poate aranja un meci.

La o partida de cricket dintre Anglia si Pakistan, reporterul de la News of The World a mituit cu 150.000 de lire un reprezentant al celor 3 jucatori pakistanezi pentru a tranti meciul. Totul s-a intamplat intr-o camera de hotel, iar pakistanezul a dat asigurari ca nu este nicio problema si va respecta intocmai instructiunile primite. Meciul s-a desfasurat exact asa cum s-a discutat, iar cel care a facut aranjamentul a spus ca “trisorii” din nationala Pakistanului sunt condusi chiar de capitan, la care se mai adauga alti 2 jucatori.

Continuarea pe rtv.net

     
Tag-uri: top, afaceri, coruptie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii