STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-08-2015, ora 14:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ticuri nervoase care iti subrezesc sanatatea
Articol de Madalina Irimia Rasucitul firelor de par pe degete sau rosul unghiilor pot parea gesture lipsite de importanta sau de consecinte. Dar nu sunt! Ticurile nervoase pot dauna sanatatii tale – la nivelul pielii, dintilor etc.
Una e sa iti rozi unghiile de frica in timp ce te uiti la un film de groaza, alta e sa devina un obicei. Atat unghiile, pielea din jurul lor cat si dintii au de suferit din cauza acestui tic nesuferit. Ca sa nu mai spunem de microbii din gura care ajung pe piele si viceversa: bacteriile de sub unghii, daca ajung in cavitatea bucala pot cauza infectii la nivelul gingiei si gatului.
Jucatul cu parul
Daca obisnuiesti sa iti rasucesti parul pe degete, sa tragi de el, in timp iti vei slabi radacinile. Ce inseamna asta? Ca, pe termen scurt sau chiar si lung, o sa ai zone in care iti vei pierde podoaba capilara. Mergand un pic mai departe cu ideea, trasul/smulgerea parului la modul obsesiv se numeste tricotilomanie si se trateaza prin psihoterapie si medicatie corespunzatoare.
Trosnitul gatului
Cu toate ca daca faci asta simti ca ti se relaxeaza gatul, daca o faci in mod repetat, iti faci ligamentele din acea zona hipersensibile, vulnerabile si mult mai predispuse accidentelor. Ba chiar, in unele cazuri, acest tic poate duce la artrita si, in cazuri exterm de rare, poate declansa un atac cerebral.
Scrasnitul dintilor
Daca obisnuiesti sa strangi din dinti (la propriu) si sa ii scrasnesti in momente de stres poti cauza un rau aproape ireparabil sanatatii tale orale. Dintii se pot macina/fisura/sparge, astfel incat drumurile la dentist ajung sa fie la ordinea zilei. Articulatia maxilarelor poate fi si ea extrem de afectata.
Muscatul/linsul excesiv al buzelor
Iti lingi buzele des? Nu o mai face, pentru ca astfel expui pielea buzelor la actiunea enzimelor digestive din cavitatea bucala. Enzime care pot duce la dermatita si cheilita (inflamare), care usuca si crapa suprafata buzelor. in unele cazuri se pot forma fibroame, de care vei scapa doar cu interventie chirurgicala.
Rontaitul interiorului obrazului
Daca ai acest obicei nervos, risti sa iti provoci sangerari in cavitatea bucala, rani care se vor vindeca destul de greu si pot duce la infectii. De asemenea, cicatricile ramase in urma unor astfel de rani sunt, de obicei, permanente.
Mestecatul gumei
Poti mesteca linistita guma dupa mese. Dar cand dai gata un pachet (sau chiar mai mult) pe zi, sa zicem, iti suprasoliciti muschii de la nivelul mandibulei. Iar sorbitoul regasit in guma fara zahar are un efect laxativ destul de neplacut si clar nedorit.
Sursa: unica.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email