STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
12-06-2015, ora 09:26
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
The Economist: Modificarea Codului Penal in Romania ar putea conduce la o disputa constitutionala
Articol de Madalina Irimia O posibila modificare a Codului Penal ar putea sa-l salveze pe premierul Victor Ponta de trimiterea in judecata dupa ce a fost pus sub urmarire penala de catre DNA in dosarul Sova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008.
Afirmatiile acestea apar joi in publicatia The Economist, care estimeaza insa ca disputa politica generata de acest dosar ar putea sa se transforme intr-una constitutionala.
Publicatia financiara britanica face referire la cele 22 de amendamente propuse pentru revizuirea Codului Penal, care daca vor fi adoptate ar putea ingreuna demersurile judiciare in cazul faptelor de coruptie. Intr-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventiva sa nu se mai faca pe doar pe baza unor "suspiciuni rezonabile", ci numai atunci cand exista elemente "dincolo de orice suspiciune rezonabila", in timp ce un alt amendament ar modifica definitia "conflictului de interese".
Aceste propuneri l-au infuriat pe presedintele Iohannis, care acuza PSD ca distruge institutiile si principiile pentru a salva cariera politica a premierului Ponta, presedintele avertizand totodata ca nu va promulga respectivele modificari ale legii. In acelasi timp, presedintele Iohannis a solicitat insistent demisia premierului.
In replica, Ponta il acuza pe Iohannis ca este in cardasie cu opozitia, iar presedintele Senatului a calificat inceperea urmaririi penale impotriva premierului drept o lovitura de stat juridica, noteaza The Economist, anticipand ca acest conflict ar putea deveni unul constitutional daca se va avansa catre adoptarea respectivelor amendamente.
Publicatia financiara britanica scrie si despre reactiile internationale fata de aceasta disputa politico-juridica, facand o referire si la contextul geopolitic regional. Astfel, in articol se arata ca Statele Unite au incercat sa-l convinga pe premierul Ponta ca lupta impotriva coruptiei face parte din demersul de contracarare a influentei Rusiei, iar acum premierul roman afirma ca, avand in vedere amenintarea Rusiei, trebuie sa ramana in fruntea guvernului.
In schimb, liderul grupului popular din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut sa nu se creeze impresia ca premierul roman se afla deasupra legii. Totusi, Comisia Europeana, garantul tratatelor europene, nu s-a pronuntat deocamdata.
The Economist consemneaza si opinia comentatoarei Alina Mungiu-Pippidi, care considera ca Romania are nevoie nu doar de trimiterea celor corupti in judecata, ci de o noua clasa politica. "Chiar si cu arestarile masive ale DNA, politicienii vor continua sa spolieze statul", avertizeaza ea, apreciind totodata ca si PNL, de opozitie, este la randul sau compromis.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email