ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-07-2016, ora 11:02

Testele pe animale vor deveni ISTORIE. Metoda alternativa propusa de o echipa de cercetatori americani

Articol de Madalina Irimia
Inainte ca un nou medicament sa fie utilizat de oameni, el trebuie sa treaca prin teste riguroase, in care se folosesc, cel mai adesea, animale.

Guvernul SUA i-a provocat pe cercetatori sa gaseasca o alternativa mult mai ,,etica" pentru testele realizate pe animale. Cea mai ambitioasa optiune este inlocuirea cobailor cu ,,un corp uman intr-un cip''. Oamenii de stiinta sunt tot mai aproape de crearea unui astfel de dispozitiv.

Un astfel de efort implica dezvoltarea unui cip care imita un organ. O cercetare care are drept scop crearea unui asemenea sistem este condusa de bioinginerul Linga Griffith, de la Institute of Tehnology din Massachusetts.

Cipul va fi utilizat cel mai des in cercetarile in care testele pe animale nu furnizeaza rezultatele dorite de cercetatori.

De exemplu, tratamentele pentru cancer sunt proiectate pentru distrugerea unei proteine specifice din sistemul imunitar uman, motiv pentru care testele realizate pe animale nu ofera aceleasi rezultate pe care le-ar obtine specialistii daca ar realiza investigatii pe animale.

Aceste tratamente trebuie testate in relatie cu tot corpul, asa ca Griffith a construit un sistem cu sapte ,,organe'' intr-un singur cip. ,,Modulatoarele sunt proiectate sa imite functiile unui organ specific, reprezentat de un spectru de tesut uman, inclusiv sistemele circulator, endocrin, gastrointestinal, imunitar, tegumentar, nervos, reproducator sau respirator", a explicat echipa de cercetatori.

Majoritatea organelor din cip sunt create din materiale sintetice, precum polimerii, care, de obicei, sunt transparenti, pentru a putea fi analizati la microscop.

Cand culturile de celule umane sunt adaugate structurii artificiale, acestea incep sa se comporte precum cele din corpul uman, fiind o sursa importanta pentru testarea tratamentelor si medicamentelor. Un sistem circular de tuburi cu microfluid tine totul in miscare.

Un proiect similar a fost demarat de Institutul Wyss, de la Universitatea Harvard. Modelul creat de cercetatorii de aici a castigat anul trecut un premiu pentru conceptul ingenios care sta la baza sa.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii