A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959447.2355.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Telina si beneficiile acestei legume arhicunoscute
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-08-2015, ora 09:19

Telina si beneficiile acestei legume arhicunoscute

Articol de Madalina Irimia
Telina este o leguma ce apartine de familia de plante Apiaceae. Aceasta este cunoscuta pentru tulpinile crocante, pe care oamenii aleg sa le consume ca pe o gustare saraca in calorii, dar mai ales pentru radacina si frunzele folosite pentru a da gust supelor si ciorbelor.

Cu toate acestea, telina nu reprezinta doar un aliment cu un continut scazut de calorii. Exista multe alte motive pentru ca aceasta leguma sa fie prezenta in dieta dumneavoastra.

Se crede ca telina are numeroase beneficii pentru tractul digestiv si pentru sistemul cardiovascular. in plus, semintele plantei sunt adesea folosite in medicina pentru a ajuta la diminuarea durerii.

Continutul nutritional al telinei

Antioxidanti – telina este o sursa bogata de antioxidanti. Aceasta contine urmatorii fitonutrienti: acid fenolic, flavonol, dihidroxistilbenoidul, flavonoizi, furanocoumarins si fitosterol.

Vitamine si minerale - Este foarte bogata in vitamina K si contine acid folic, potasiu si vitamina C.

Fibre – in ciuda faptului ca telina este alcatuita in principal din apa, aceasta furnizeaza si un continut mediu de fibre dietetice: in 100 de grame de telina, se gasesc 1.6 grame de fibre dietetice.

Potentialele beneficii asupra sanatatii ale telinei

Potentialele beneficii ale telinei (si ale semintelor acesteia) includ: scaderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de dezvoltare a cancerului si prevenirea deteriorarii vederii odata cu imbatranirea.

Scaderea tensiunii arteriale

Nu exista o dovada concreta ce sugereaza ca semintele de telina pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, in randul oamenilor. Cu toate acestea, un studiu publicat in “Journal of Medicinal Food”, a evaluat efectul pe care extractele din semintele de telina (Apium graveolens) il au asupra tensiunii arteriale a soarecilor hipertensivi carora le este administrat un acetat dezoxicorticosteron si un normotensiv.

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca “Extractele din seminte de telina au proprietati antihipertensive care se pot atribui constituentilor cu actiuni hidrofobe precum n butilftalida si pot fi considerate a fi un agent antihipertensiv in tratamentul cronic al tensiunii arteriale ridicate.

Prevenirea cancerului

Telina contine un flavonoid numit luteolina, pe care cercetatorii il considera a fi un constituent ce poate avea proprietati anticancerigene.

Un studiu publicat in “Current Cancer Drug Targets” a dezvaluit ca “Studiile epidemiologice recente au atribuit luteolinei proprietatea de a preveni cancerul, intr o anumita masura”. Autorii studiului spun ca “ luteolina sensibilizeaza celulele canceroase la citotoxicitatea indusa terapeutic prin suprimarea supravietuirii celulare.”

Alte posibile beneficii

Alte posibile beneficii pot include: tratarea durerilor articulare, scaderea tensiunii arteriale si linistirea sistemului nervos. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine aceste afirmatii.

Riscuri si precautii

Telina apartine unui grup mic de alimente care pot cauza unele dintre cele mai puternice reactii alergice riscand astfel sa provoace un soc anafilactic fatal. Prin urmare, cei ce sunt alergici la aceasta leguma trebuie sa fie foarte atenti si sa verifice etichetele mancarurilor (chiar si urme mici de telina pot cauza reactii alergice).

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii