ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-09-2013, ora 15:01

Tehnologie urbana la cel mai inalt nivel. Orasul european care functioneaza pe senzori

Articol de Cristian Amariei

Adanc ingropati sub strazile din Santander, Spania, sau discret atasati de mijloacele de transport in comun ori de tomberoane, 12.000 de senzori electronici monitorizeaza totul, de la trafic si zgomot, pana la conditiile de surf de pe plajele din zona. Sistemul digital pune orasul, care numara 180.000 de locuitori, pe harta celor mai tehnologizate din lume. Scopul este acela de a spori eficienta si de a reduce stresul cotidian, relateaza agentia Bloomberg.

Strazile inguste din Santander sunt dotate cu panouri electronice care indruma soferii catre cel mai apropiat loc de parcare, reducand astfel aglomerarea din trafic. Tomberoanele stradale au si ele senzori atasati, care indica momentul in care acestea trebuie golite, iar senzorii ingropati in parcuri masoara gradul de umezeala din sol, pentru a preveni folosirea excesiva a sistemului de irigare.

Potrivit primarului Inigo de la Serna, programul, cunoscut sub numele de SmartSantander, va reduce facturile la intretinere ale orasului cu 20% numai in acest an. “Inovatia inteligenta ne imbunatateste economia si calitatea vietii. A schimbat felul in care muncim”, spune primarul.

Integral pe incont.ro

Foto: wikimapia.org

     
Tag-uri: oras, tehnologie, senzori
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii