A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675447.1719.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Taxele cresc, investitiile scad: unde sunt banii?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-08-2014, ora 14:10

Taxele cresc, investitiile scad: unde sunt banii?

Articol de Cristian Amariei

Lipsa investitiilor, in special a celor publice, este, in opinia economistilor, principala cauza a recesiunii economice. Care sunt sansele ca statul sa cheltuiasca mai mult in a doua jumatate a anului?

Recesiunea tehnica a economiei romanesti - pentru ca astfel este definita scaderea produsului intern brut in doua trimestre consecutiv - are mai multe cauze. Cea mai evidenta, in opinia analistilor economici, este reducerea masiva a investitiilor. Fie ca este vorba de lucrarile publice, fie de cele private, rolul statului a fost decisiv in prima jumatate a anului. Situatia este oglindita de cativa indicatori. Pe de o parte, investitiile de la buget au fost taiate cu circa 2,3 miliarde lei si au fost cu o treime mai mici decat in primul semestru al anului trecut. Din acest motiv s-au redus si lucrarile de constructii cu 10%.

Pe aceeasi linie se inscrie si absorbtia fondurilor europene. Guvernul isi propusese sa atraga 7,8 miliarde euro din fonduri structurale, dar a reusit sa incaseze doar 45% din suma. In aceste conditii, anul acesta nu a aparut niciun kilometru nou de autostrada, iar alte proiecte au ramas inghetate. Pe de alta parte, investitiile private s-au diminuat, iar politicile economice ale guvernului au avut un impact major si in cazul lor. Taxa pe constructiile speciale, asa-numita taxa pe stalp, care se aplica pe toate activele unei companii pentru care nu se platesc taxe locale, a fost o frana pentru deschiderea de noi proiecte.

Integral pe capital.ro

     
Tag-uri: taxe, investitii, economie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii