A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675294.1178.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tariceanu, ATAC la Klaus Iohannis dupa criticile acestuia pentru votul senatorilor pe cazul Vosganian
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
15-02-2015, ora 09:31

Tariceanu, ATAC la Klaus Iohannis dupa criticile acestuia pentru votul senatorilor pe cazul Vosganian

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, spune ca dupa votul din Senat in cazul Vosganian, parteneriatul propus Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis ''s-a transformat intr-o critica fara menajamente fata de opinia exprimata de majoritatea senatorilor''.

Calin Popescu Tariceanu a raspuns, printr-un comunicat de presa, criticilor formulate de seful statului si de procurorul general, Tiberiu Nitu, in ceea ce priveste avizul negativ dat de senatori in cazul cererii procurorilor pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian in dosarul Romgaz.

"Votul privitor la dosarul Vosganian, exprimat in urma cu doua zile in plenul Senatului de o majoritate semnificativa, la care au aderat senatori din toate grupurile parlamentare, a generat o serie de reactii critice la care ma vad obligat sa raspund, mai ales ca ele vin dinspre Presedintele Romaniei si dinspre Procurorul General, iar natura acestor critici pune sub semnul intrebarii capacitatea Senatului de a discerne intr-o problema extrem de serioasa si grava", spune Tariceanu in comunicat, citat de Agerpres.

Seful Senatului a amintit ca in data de 9 februarie, presedintele Klaus Iohannis declara in plenul Camerelor reunite ca ''isi doreste un Parlament puternic'' si ca ''parteneriatul Presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei''.

"Dupa votul din Senat, parteneriatul propus de Presedinte pentru restabilirea increderii s-a transformat intr-o critica fara menajamente fata de opinia exprimata de majoritatea senatorilor. In primii ani de dupa revolutie, cuvantul 'reforma' devenise un fetis folosit la tot pasul de foarte multi politicieni si personalizat conform unor interese personale, de grup, de partid etc. Acum, 'schimbarea' pare sa fi luat locul 'reformei'. Impartasesc opinia domnului presedinte privind necesitatea unei schimbari cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidentiale dar, inainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar sa definim reperele acestei schimbari.

Daca ar fi sa ne ghidam dupa ceea ce a spus luni domnul Presedinte, dar mai ales dupa criticile deschise ale Presedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degraba in realitate o continuare a politicii initiate de fostul presedinte potrivit careia institutiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie sa se conformeze directiilor propuse de Cotroceni'', mentioneaza Tariceanu.

El adauga ca aceasta interpretare i-a fost intarita si de faptul ca ''criticile de ieri au fost continuate azi cu aceeasi asprime'', chiar daca ele au fost mascate prin circumscrierea lor in lupta cu coruptia.

'In realitate, dosarul instrumentat de Procuratura Generala si pentru care s-a cerut votul Senatului nu se refera la presupuse fapte de coruptie ale unui senator, ci pune in discutie o decizie politica a unui ministru in functie, concretizata printr-o hotarare de Guvern. De aceea pot sa afirm ca un vot in favoarea cererii procurorului general, asa cum isi dorea si Presedintele, ar fi creat precedentul potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci, potential si a Presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori'', subliniaza Tariceanu.

Presedintele Senatului opineaza ca un asemenea precedent devenea periculos ''pentru ca el ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor''.

Potrivit acestuia, CSM ar trebui sa sesizeze Inspectia Judiciara in acest caz, asa cum o face si atunci cand unii politicieni critica nepermis puterea judecatoreasca.

''Dupa alegerile de anul trecut mi-am propus sa ma abtin de la orice critica la adresa Presedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi in niciun caz o critica la adresa Presedintelui. El deriva insa din necesitatea ca, in calitatea mea de Presedinte al Senatului Romaniei, sa apar rolul acestei institutii fundamentale a democratiei in arhitectura constitutionala si sa subliniez pozitia sa independenta si legitima in raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu si nu intr-un caz particular'', se mai arata in comunicatul presedintelui Senatului.

Senatorii au respins joi solicitarea procurorului general, Tiberiu Nitu, de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, in dosarul Romgaz.

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis parlamentarilor, intr-un mesaj postat pe Facebook dupa votul senatorilor in cazul Varujan Vosganian, ca un Legislativ "tolerant cu coruptia si coruptii nu se va bucura niciodata de respectul si increderea cetatenilor"

"Procedurile pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor si cele de efectuare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri, membri ai Parlamentului, trebuie sa devina mai simple si mai transparente. Reinnoiesc apelul adresat clasei noastre politice de a intelege ca un Parlament tolerant cu coruptia si coruptii nu se va bucura niciodata de respectul si increderea cetatenilor", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Ca urmare a presiunilor colegilor de partid, vineri, Varujan Vosganian a anuntat pe blog ca demisioneaza din PNL.

Foto: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Oli,  20.02.2015 09:05

Oferta serioasa de locuri de munca! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:radu_olimpia@yahoo.com 

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii