STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
26-01-2015, ora 11:51
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Tara in care soferii pot cumpara practic benzina gratis
Articol de Cristian Amariei Venezuela este tara in care soferi pot cumpara practic benzina gratis, cu un dolar acestia putand achizitiona nu mai putin de 2.000 de l de benzina, scrie energyreport.ro
Un litru de benzina costa in Venezuela 0,05 centi (0,0005 $), cu un dolar un sofer
putand parcurge coasta caraibiana a Venezuelei, lunga de 1.740 mile, cu un Chevrolet Silverado de 6 ori.

Raportat la pretul din Romania, cu cei 4,95 lei cat plateste un roman pe un litru de benzina, in Venezuela acesta ar putea achizitiona 2.500 de litri de benzina.
Explicatia pretului redus al benzinei din Venezuela are doua componente, una politica si una economica. Au trecut numai putin de doua decenii si jumatate de cand guvernul venezuelean nu a mai majorat pretul controlat de la nivel central al carburantilor de teama protestelor pe care o astfel de decizie le-ar putea declansa. De altfel, ultima majorare, cea din 1989 a fost insotita de ample miscari de strada.
Paradoxal, Venezuela, statul cu cele mai mari rezerve de petrol, este nevoit sa importe benzina. Un economist venezuelean, citat de Wall Street Journal, estimeaza ca statul sud-american a cheltuit numai putin de 7,2 miliarde de dolari pe importul de combustibili in 2012. Potrivit datelor oficiale, SUA a exportat in Venezuela numai putin de 197.000 de barili pe zi de benzina si alte produse rafinate in decembrie 2012.
Agentia Internationala a Energiei (IEA) a calculat costurile aduse de subventionarea produselor petroliere economiei Venezuelei, prin raportarea preturilor actuale la cele care ar fi fost in cazul in care preturile n-ar fi fost controlate politic. A rezultat o suma considerabila: de 27 miliarde de dolari in 2011, echivalenta a 8,6% din PIB-ul Venezuelei. in comparatie, Venezuela, cheltuieste cu sanatatea 3,25% din PIB si cu educatia 5,1% din PIB. Reducerea productiei, cea a capacitatii de rafinare, majorarea consumului intern si micsorarea exporturilor - toate acestea sunt rezultatul subventionarii combustibililor pe plan intern, ceea ce face ca paradoxal, desi este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, statul venezuelelean sa fie lovit o lipsa acuta de lichiditati.
Foto: capital.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email