A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830596.1393.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

TRADITII si SUPERSTITII de Sfantul Stefan. De ce trebuie sa evitam deplasarile in aceasta zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-12-2015, ora 09:01

TRADITII si SUPERSTITII de Sfantul Stefan. De ce trebuie sa evitam deplasarile in aceasta zi

Articol de Cristian Amariei
Sfantul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii, este sarbatorit pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun, existand credinta ca acesta ii ajuta pe bolnavi si pe cei care se judeca de multa vreme, dar si ca in aceasta zi persoanele certate trebuie sa se impace.

In a treia zi de Craciun, credinciosii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Arhidiacon Stefan care a vestit si a marturisit credinta in Hristos. Asemenea cu Apostolii, Sfantul Stefan ii intarea pe credinciosi in credinta, ii mustra pe iudeii cei necredinciosi, spunandu-le tuturor din legi si din prooroci, ca din zavistie si din nedreptate au omorit pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel asteptat din veac. De aceea, el a fost condamnat la moarte de autoritatile iudaice in anul 33. Numele sau de origine greaca inseamna "coroana". Stefan este primul crestin care a deschis drumul nesfarsitului sir de martiri crestini.

Sfantul Stefan provenea dintr-un neam ales, din semintia lui Avraam. In Noul Testament se mentioneaza ca Stefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli. De asemenea, Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, urmandu-l pe Acesta pretutindeni, asistand la faptele Sale misionare.

Pentru ca predica public invataturile lui Iisus, chiar dupa numirea lui in functia de diacon, Stefan a starnit mania evreilor, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului (un tribunal la vechii evrei, prezidat de Marele preot, care judeca "problemele" importante, interpreta Legea si delibera asupra chestiunilor publice). Tribunalul l-a acuzat pe stefan de blasmefie contra lui Moise si a lui Dumnezeu.

In fata lui Caiafa, cel care-l judecase si pe Iisus, Sfantul Stefan a tinut o remarcabila cuvantare, acuzandu-i pe cei care voiau sa-l omoare ca ei procedeaza ca si parintii lor: "Cum au fost parintii vostri asa sunteti si voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit parintii vostri? si au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Carui vanzatori si ucigasi v-ati facut voi acum?. Voi care ati primit Legea intru randuieli de la ingeri si n-ati pazit-o!" se mentioneaza in Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Diaconul i-a infruntat pe judecatori alegand argumente solide din scripturi, care dovedeau ca Legea se implineste prin Hristos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti. Argumentele arhidiaconul Stefan nu i-a convins pe judecatori ca are dreptate. Alungat din cetate si lovit cu pietre, Stefan s-a prabusit sub povara bolovanilor aruncati cu dusmanie asupra lui. in pragul mortii, el a avut viziunea ca cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, sedea la dreapta lui Dumnezeu.

Strivit de pietre, Arhidiaconul Stefan a ingenuncheat, si cu bratele intinse sub forma de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu sa-l primeasca in imparatia lui.

Asemenea lui Iisus, in clipa mortii Sfantul Stefan s-a rugat pentru iertarea celor care-l vor ucide. In Noul Testament, dar si in traditia crestina se mentioneaza ca, printre cei care au participat la judeca lui Stefan, asistand si la uciderea lui s-a numarat chiar Saul, cel care s-a convertit mai tarziu la crestinism, devenind Sfantul Pavel. Prin moartea arhidiaconului Stefan, primul mucenic care s-a jerfit pentru credinta si dragostea in Hristos, crestinii retraiesc impresionanta drama petrecuta pe Golgota, unde a fost rastignit Iisus Hristos.

Dupa ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a fost aruncat spre a fi mancat de fiare si de pasari si a zacut neingropat o zi si o noapte. Apoi, moastele lui au fost duse in taina departe de Ierusalim si ingropate in taina de un grup de barbati evlaviosi, la indemnul unui invatator al legii evreiesti, care mai tarziu a crezut in Hristos.

Patru secole mai tarziu, prin anul 417 d.Hr, un grup de barbati evlaviosi din cetate au descoperit moastele primului martir crestin, le-au asezat intr-o racla cioplita din lemn de Persia, pastrata langa Templu. Apoi, sfintele sale moaste au fost duse la Constantinopol de sotia unui senator. La scurt timp, moastele sale au vindecat-o pe Eudoxia, sotia imparatului Teodosie, posedata de duhuri rele. in semn de evlavie si de recunostinta, sotia senatorului a avut initiativa ca sfintele moaste ale arhidiaconului stefan sa fie duse la Roma. De atunci, din anul 425, moastele mucenicului se odihnesc in cripta Bisericii San Lorenzo din capitala Italiei, alaturi de osemintele arhidiaconului roman Laurentius.

In Biserica de pe Valea Iosafat, inchinata Sfantului stefan, se roaga pentru sanatate, impliniri si pentru indepartarea dusmanilor, mii de crestini din lumea intreaga.

Traditii pentru spor si sanatate

O veche traditie, implinita in ziua praznicului, se refera la icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir: crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine sa aduca in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan, sfintita in aceasta zi.

In ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. De asemenea, de Sfantul stefan se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Pentru sporul casei si pentru rudele cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi. In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii