ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-10-2015, ora 16:01

TOPUL Mondial al tarilor cu cele mai mari restrictii pentru internet

Articol de Madalina Irimia
China se afla pe primul loc in topul mondial al tarilor cu cele mai mari restrictii impuse mediului online, dupa ce a consolidat masurile privitoare la monitorizarea si controlarea activitatilor pe internet ale cetatenilor, potrivit unui raport al organizatiei Freedom House.

Potrivit site-ului agentiei de presa DPA, Freedom House atrage atentia asupra restrictiilor impuse de China privind activitatea online a cetatenilor printr-un raport anual ce analizeaza libertatea presei la nivel global, publicat miercuri.

"In ultimii ani, accentul amplificat asupra controlului informatiei a determinat acte de agresiune directa impotriva libertatii internetului", avertizeaza Freedom House in raportul intitulat "Libertatea pe Internet in 2015".

China a blocat, pana in prezent, aproximativ 3.000 de site-uri si servicii online precum Gmail, Google, Picasa si retele sociale precum Facebook, Twitter si Youtube.

in ianuarie, autoritatile chineze au anuntat inasprirea controalelor privind activitatea desfasurata pe internet. Apoi, in iulie, China a aprobat o lege privind securitatea nationala care sa intareasca gradul de control asupra internetului, oferind statului dreptul de a lua "toate masurile necesare" pentru a-si proteja suveranitatea.

In 2014, China a fost clasificata pe locul al treilea in topul celor mai restrictive tari privind libertatea online, pe primele locuri aflandu-se Iran si Siria. In acest an, potrivit raportului Freedom House, China este urmata in clasament de Iran si Siria.

In raportul Freedom House, in 32 din cele 65 de tari analizate din iunie 2014, au fost identificate medii nefavorabile pentru libertatea de exprimare in mediul online. Uzbekistan (Asia Centrala) se afla pe locul al saselea si Vietnam (Asia de Sud-Est) pe locul al saptelea in topul tarilor cele mai restrictive privind libertatea online. Alte tari care intra in top 10 sunt localizate majoritatea in Africa si in Orientul Mijlociu.

Autorii raportului au specificat ca pe lista tarilor inclus in raport nu a fost adaugata si Coreea de Nord deoarece nu au existat informatii suficiente pentru evaluarea libertatii online din respectiva tara.

China a arestat sute de jurnalisti si bloggeri pentru ca ar fi "raspandit zvonuri false" in mediul online. La sfarsitul lui 2014, 44 de jurnalisti au primit condamnari la inchisoare, fiind inregistrat astfel cel mai mare numar de condamnari pentru acuzatii de acest tip, potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor cu sediul in SUA.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: top, internet, restrictii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii