A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664604.3761.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

TOP 10 cele mai populare nume la baieti si fete. Cum au ales romanii, in 2014, numele copiilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-01-2015, ora 10:06

TOP 10 cele mai populare nume la baieti si fete. Cum au ales romanii, in 2014, numele copiilor

Articol de Madalina Irimia
Atunci cand isi boteaza copiii, romanii aleg cu preponderenta nume romanesti, precum Andrei si Maria. Cele doua prenume predomina in top 10 al numelor pe care parintii le-au dat fetelor si baietilor nascuti in 2014, la nivel national, arata statisticile de la Directia de Evidenta a Populatiei, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Scriitorul Radu Paraschivescu spune ca fiecare generatie are moda ei in ceea ce priveste alegerea numelor copiilor. „A existat, cu patru decenii in urma, o moda Nadia, declansata, evident, de medaliile de aur olimpic de la Montreal ale Nadiei Comaneci. A urmat, la o oarecare distanta, moda Andrei-Andreea, care a tinut considerabil mai mult. Moda aceasta a fost insotita si de un mic fior evlavios, Andrei fiind ucenic al lui Ioan Botezatorul, apostol si martir al crestinatatii. Cunosc oameni care si-au calculat un mic avans in ale virtutii botezandu-si astfel copiii. Combinatia Andrei-Luca e, din acest unghi, exemplara – si, sa recunoastem, foarte frumoasa”, a spus Radu Paraschivescu pentru Gandul. Scriitorul a observat ca in ultima vreme David este des intalnit atunci cand vine vorba de botezul copiilor. „Moda de data mai noua il include obligatoriu pe David, un alt prenume minunat, care risca, prin suprautilizare, sa devina exact cum nu voiau cei care l-au ales pentru copiii lor, adica banal”.

Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Mihai, Cristian, Stefan, Luca, Ionut si Darius sunt cele cele mai populare 10 nume de baieti alese de parinti in anul 2014. Multe din aceste nume au fost alese de parinti, intr-o alta ordine, si in 2013 si 2012.

Spre deosebire de 2013, in 2014 topul arata un pic schimbat, in sensul ca unele nume fie au coborat cateva locuri, fie au iesit din clasamentul celor mai populare 10 prenume. Este cazul lui Luca care anul acesta a intrat in top 10 direct pe locul 8, in timp ce stefan a coborat de pe locul 4 pe locul 7.

In cazul numelor de fete, topul primelor 10 nume alese de parinti a ramas la fel in privinta primelor locuri. La fel ca si in cazul baietilor, si la fete exista o intrare noua in top 10: este vorba de Sofia.

Top 10 nume de fete in 2014 este in ordine: Maria, Elena, Ioana, Andreea, Sofia, Alexandra, Antonia, Daria, Ana, Gabriela. In plus, comparativ cu topul din 2012, cand cele mai alese doua prenume au fost Maria si Andreea, in 2014 cele mai populare prenume de fete sunt Maria si Elena.

In 2013, pe primul loc intre numele de baieti se afla Andrei, in timp ce in clasamentul feminin conduce Maria, 21.817 de fetite fiind botezate in acest fel.

Pe locul al doilea intre numele de baieti preferate de parinti era David, iar in cazul fetelor era Elena, urmate indeaproape de Alexandru si Ioana.

Specialistii de la Directia de Evidenta a Populatiei, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne spun ca romanii au inceput sa nu mai dea prenume „ciudate” copiilor lor. in aceasta privinta exista o lege care nu mai permite functionarilor de la primarie sa inregistreze orice fel de prenume. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, "este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz".

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: romani, top, nume, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii