ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-08-2014, ora 09:21

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: Traditii si Obiceiuri

Articol de Madalina Irimia

Crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an, pe 29 august, ultima mare sarbatoare a anului bisericesc: Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. In popor, aceasta zi vine cu mai multe traditii si obiceiuri. Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul marcheaza momentul in care Sfantul Ioan a fost decapitat de catre imparatul Irod. Sfanta Evanghelie spune ca Irod a taiat capul Sfantului la cererea Irodiadei, in timpul unei petreceri organizate cu ocazia zilei sale de nastere.

In acele vremuri, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod din Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul sai nelegiuit cu Irodiada, sotia fratelui sau. Acest lucru a deranjat-o nespus pe Irodiada, care si-a sfatuit fiica, pe Salomeea, care dansase si fusese pe placul oaspetilor si al lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului, drept rasplata.

Capul Sfantului Ioan a avut o istorie aparte, potrivit traditiei bisericesti. A fost pierdut de 3 ori si gasit de 3 ori. Prima si a doua aflare a capului este praznuita pe 24 februarie, iar a treia gasire se sarbatoreste pe 25 mai. Potrivit legendei, Sfanta Ioana, sotia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.

Traditii si Obiceiuri de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Se spune ca in ziua de 29 august, cand sarbatorim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, nu trebuie sa folosim cutite, ci sa rupem totul cu mana. In popor se vorbeste si despre inceputul unui post numit „de la cruce pana la cruce”, un post care tine pana pe 14 septembrie, cand se praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci, dar care nu este mentionat in calendarul crestin. Rolul acestui post este de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.

In popor mai exista si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda. In aceasta zi nu se consuma pepenele si nici varza, pentru ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului. In ajunul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul nu se mananca preparate cu varza pentru ca Sfantului Ioan i s-a taiat de şapte ori capul pe varza şi a inviat.

De asemenea, este interzis consumul de vin pentru ca aminteste de sangele nevinovat varsat. Unii oameni mananca in aceasta zi doar struguri, in timp ce altii aleg sa tina post negru toata ziua.

Pe 29 august nu se matura, deoarece se crede ca zgomotul facut de matura ii deranjeaza pe cei morti. In schimb, spiritele celor trecute in nefiinta pot fi imbunate impartind de pomana saracilor. Pentru sporul familiilor si pentru inlaturarea bolilor, in casele in care au murit rude in conditii suspecte sau de moarte napraznica se tin momente de reculegere si se impart pachete cu struguri si paine.

Se mai spune ca din aceasta zi incepe si frigul toamnei. In ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se sfinţesc la biserica mere, pere, struguri şi castraveţi şi se impart oamenilor saraci.

Sursa: stirile.rol.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii