ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-08-2015, ora 08:53

Surse ascunse de zahar: crezi ca stii ce mananci?

Articol de Madalina Irimia
Daca si tu, ca si mine, ti-ai propus sa rediuci cantitatile de zahar din viata ta, trebuie sa citesti acest articol.

Pentru ca, intr-o prima faza, ve crede ca daca renunti la dulciuri, problema e ca si rezolvata.

Surpriza! Nu e chiar asa. Sunt multe alimente care au, poate, mai mult zahar, decat un fursec cu ciocolata pe care il ocolesti cu greu.

Sosurile pentru paste din comert

Desi sunt gustoase, nu dulci, numeroase sosuri pentru paste contin intre 6 si 12 grame de zahar pe portie. Aceasta este aceeasi cantitate pe care o putem obtine dintr-un fursec cu ciocolata. Citeste cu atentie eticheta sosului favorit pentru paste. S-ar putea sa ai surprize.

Batoanele de cereale

Pe etichetele batoanelor de cereale putem intalni ingrediente precum: sirop de porumb, zahar brun, sirop de zahar brun, dextroza sau fructoza. Aceste produse pot fi invelite in crema de iaurt sau ciocolata ceea ce poate adauga de la 8 la 12 grame de zahar pe portie. in locul unui baton de cereale alege acelasi gramaj de muesli sau cereale integrale, iar cantitatea de zahar va scadea semnificativ.

Iaurtul

Iaurturile constituie alimente bogate in calciu si protein, insa iaurturile cu arome sau cu fructe pot contine intre 17 si 33 de grame de zahar la o portie de 200 de grame - cat doua cupe generoase de inghetata cu ciocolata. Alege un iaurt natural, fara adaos de zahar, iar fructele pastreaza-le pentru o alta gustare.

Fulgii instant de ovaz

Ovazul este bogat in fibre insa numeroase tipuri de ovaz instant cu arome de fructe contin intre 10 si 15 grame de zahar pe portie. Alege fulgii de ovaz fara zahar si combina-i cu cateva fructe uscate sau fructe proaspete, iar la final adauga putina scortisoara. Sanatos, mult mai ieftin si cu un puternic efect antioxidant!

Dressing-ul pentru salata

Dressing-urile gata preparate pot contine intre 5 si 7 grame de zahar pentru doua linguri de produs. Asa ca ai grija cat adaugi. Poti oricand sa alegi varianta clasica formata din ulei, otet sau zeama de lamaie si putina sare si ai scapat de grija zaharului

Bauturile energizante

Majoritatea bauturilor care pretind ca iti vor furniza energia de care ai nevoie vin la pachet cu cantitati mari de zahar, pe langa cofeina. Unele contin chiar si 25 de grame de zahar la 200 ml de produs. Ce-ai zice sa renunti la ele in favoarea unui pahar mare cu apa rece? Uneori, deshidratarea provoaca stari de oboseala.

Fructele din compot

Chiar si compoturile facute in casa pot avea pana la 39 de grame de zahar per portie. incearca sa renunti la siropul aromat si sa consumi doar fructele. Asa vei reusi sa reduci cantitatea de zahar ingerata pana la aproximativ 15 grame.

Ceaiul tip ice tea

Ai ales ceaiul in defavoarea caloriilor si zaharului din sucuri. Ce nu stiai, poate, este ca numeroase branduri populare de ceai contin pana la 32 de grame de zahar per sticla. Un pahar de suc de mere contine 24 de grame de zahar. Poti controla cantitatea de zahar preparandu-si singura ceaiul. Daca, totui, alegi sa cumperi un ice tea citeste cu atentie eticheta!

Fructele uscate

Prin eliminarea apei fructele uscate ajung sa contin cu mult mai mult zahar decat fructele proaspete. inainte de a le consuma le poti hidrata timp de cateva ore sau poti alege sa consumi fructe in stare naturala. Astfel, vei reduce cantitatea de zahar ingerat cu pana la jumatate.

Ketchup-ul

Acest produs atat de indragit contine cca. 4 grame de zahar per lingura de produs. Poate nu este o cantitate atat de mare insa, daca vrei sa reduci cantitatea de zahar consumata de-a lungul zilei e bine sa iei in calcul si ketchup-ul si sa il inlocuiesti cu mustarul - mai putin de 1 gram de zahar la o lingura de produs.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: alimente, zahar, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii