A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816830.401.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Suplimentele de calciu, asociate cu un risc mai mare de dementa in unele cazuri
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-08-2016, ora 09:40

Suplimentele de calciu, asociate cu un risc mai mare de dementa in unele cazuri

Articol de Madalina Irimia
Administrarea de suplimente de calciu in anumite conditii poate creste riscul de aparitie a dementei, sustine un studiu recent. Cercetarea, realizata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Gothenbug, Suedia, arata ca femeile care iau suplimente de calciu pentru a combate osteoporoza prezinta un risc mai mare de a dezvolta dementa.

Cele mai expuse dementei sunt pacientele care au luat suplimente de calciu dupa ce au suferit un accident vascular cerebral sau alte afectiuni care afectat circulatia sangelui catre creier. In cazul acestora, riscul de aparitie a dementei este de sapte ori mai ridicat comparativ cu cele care nu au suferit un accident vascular cerebral.

“Studiul nostru este primul care arata ca exista o legatura intre administrarea de suplimente de calciu si un risc crescut de aparitia a dementei la femeile mai in varsta. Cu toate acestea, cercetarea trebuie repetata inainte de a face recomandari clare in acest sens“, a declarat autorul principal al studiului doctoral Silke Kern, de la Universitatea Gothenburg.

Milioane de femei iau suplimente de calciu pentru intarirea oaselor afectate de osteoporoza, o afectiune care apare de multe ori la inceputul menopauzei, cand incetineste productia de tesut osos nou.

Kern si echipa sa au examinat datele a 700 de femei (care nu sufereau de dementa) cu varste cuprinse intre 70 si 92 de ani. Femeile care au luat suplimente de calciu erau de doua ori mai predispuse sa dezvolte dementa, fata de cele care nu luau astfel de pastile. Riscul crescut a fost limitat la acele paciente care au suferit un atac cerebral vascular sau prezentau alte semne ale unei boli cardio-vasculare. Pentru femeile care suferisera un accident vascular cerebral riscul de aparitie a dementei este de sapte ori mai ridicat daca lua suplimente de calciu.

In schimb, in cadrul studiului, nu a existat o asociere intre suplimentele de calciu si aparitia dementei in cazul femeilor care nu prezentau indicii ale bolilor cerebro-vasculare.

Pe langa numarul restrans de subiecti,lipsa unor scanari ale creierului au impiedicat cercetatorii suedezi sa evalueze modul in care suplimentele de calciu au influentat dezvoltara leziunilor din substanta alba. In plus, studiul nu a analizat cu exactitate cat calciu era in dieta lor, ceea ce poate afecta organismul diferit fata de suplimente.

“Femeile si publicul general trebuie sa inteleaga ca atunci cand vorbim despre micronutrienti – inclusiv calciu – si functiile cognitive, trebuie sa luam in considerare ca o combinatie de nutrienti poate avea o predictibilitate mai mare decat un singur nutrient. De exemplu, calciul, fosforul si magneziu sunt analizate in general pentru efectele lor asupra mai multor organe, iar functiile cognitive ar putea fi afectate cel mai probabil de o combinatie a acestor nutrienti. A spune ca un singur nutrient poate creste riscul de dementa este prematur si sunt necesare mai multe studii pentru a analiza combinatiile de nutrienti” , a atras atentia doctorul Neelum Aggarwal, cercetator la Centrul Medical al Universitatii Rush din Chicago.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii