Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Suedia, prima tara din lume care vrea sa renunte complet la cash
Articol de Madalina IrimiaIn prezent, banii cash mai reprezinta doar 3% din economia suedeza.
Biletele de autobuz se cumpara doar prin SMS sau sub forma de cartele prepaid, tot mai multe magazine accepta doar plata cu cardul, bancile - care fac profit la fiecare trazanctie electronica – renunta sa mai administreze cash. Chiar si bisericele au renuntat la cutia milei in favoarea bancomatelor – la cererea enoriasilor. In timp ce sustinatorii unei economii fara numerar vorbesc despre scaderea ratei infractionalitatii si a evaziunii fiscale, cealalta tabara aduce in fata persoanele varstnice si cele din mediul rural, care nu au carduri bancare sau nu stiu sa le foloseasca.
Suedia, prima tara europeana care a folosit bancnota (in 1661), vrea acum sa renunte complet la numerar. Reorientarea catre o „economie digitala“, fara bani in forma fizica, i-a impartit insa in doua tabere pe suedezi.
„Nu vad de ce ar mai trebui sa tiparim bancnote astazi“, spune Bjoern Ulvaeus, fost membru al formatiei ABBA si unul dintre cei mai mediatizati sustinatori ai renuntarii la cash, citat de Associated Press.
La polul opus, proprietarii de mici chioscuri sau de magazine de cartier cred ca renuntarea la cash nu vine din altceva decat dorinta bancilor de a se imbogati si mai tare, deoarece fiecare tranzactie cu cardul este taxata cu cinci coroane (0,8 dolari).
In majoritatea oraselor suedeze, autobuzele publice nu accepta numerar. Biletele se cumpara prin mesaje de pe telefonul mobil sau sub forma de cartele, luate de la puncte speciale. Un numar inca redus – dar in crestere – de firme si magazine accepta doar carduri, iar unele sucursale bancare, care fac profit la fiecare tranzactie electronica, au renuntat complet sa mai administreze bani cash.
„Exista orase in care nu este deloc posibil sa intri intr-o banca si sa folosesti numerar“, se plange Curt Persson, presedintele Organizatiei Nationale a Pensionarilor din Suedia.
Acesta spune ca situatia este o problema pentru persoanele in varsta, mai ales din zonele rurale, care nu au carduri bancare sau care nu stiu sa le foloseasca.
In prezent, banii cash mai reprezinta numai 3% din economie, comparativ cu 9% in zona euro si 7% in Statele Unite, potrivit Bancii Reglementelor Internationale („banca centrala a bancilor centrale“).
Sursa: Adevarul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email