A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719815501.8005.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sucurile naturale in alimentatia familiei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2015, ora 09:20

Sucurile naturale in alimentatia familiei

Articol de Madalina Irimia
Ce beau romanii la micul dejun? Cum suplimenteaza mamele consumul de vitamine in alimentatia de zi cu zi? Ce se asteapta romanii sa gaseasca intr-un pahar de suc sau mousse? Acestea si multe altele sunt intrebarile la care au raspuns mamele din Romania intr-o cercetare realizata de Institutul Millward Brown.

Conform acestui studiu mamele din Romania sunt constiente de importanta fructelor, legumelor si sucurilor naturale in alimentatia de zi cu zi a familiilor lor. Astfel, copiii acestora mananca fructe (48%) si beau sucuri (18%) de doua sau de trei ori pe zi.

De asemenea, 52% dintre mamele chestionate spun ca le ofera copiilor legume de doua sau de trei ori pe zi, iar o mama din zece ofera copiilor ei legume de mai mult de trei ori pe zi. Aceste rezultate indica un nivel tot mai mare de constientizare a necesitatii de a manca cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.

Un alt aspect pozitiv este acela ca una din trei mame din Romania considera ca sucul natural de fructe (29%) poate inlocui fructele si legumele. Din pacate, cele mai multe respondente cred ca orice suc din comert contine zahar (80%), indulcitori (82%) sau conservanti (83%), desi exista pe piata si sucuri naturale fara astfel de adaosuri. Ele isi mentin parerea si in ceea ce priveste mousse-urile si cred ca acestea contin zahar (52%), indulcitori (50%) si conservanti (47%).

Mamele din Romania nu inteleg ca pot exista pe piata si sucuri naturale de-a gata si considera ca doar sucul proaspat stors este natural (95%). Cand au fost intrebate cum anume suplimenteaza consumul de vitamine in alimentatia de zi cu zi a familiilor lor, majoritatea au ales fructele proaspete ca o alternativa (71%), iar 29% dintre ele ofera sucuri naturale de fructe.

Sucurile si mousse-urile 100% naturale din comert sunt produse obtinute exclusiv din fructe si legume sanatoase, coapte, proaspete sau conservate. Unele din acestea sunt non-pasteurizate, avand un termen de valabilitate redus si necesitand refrigerare pana in momentul consumului, altele sunt pasteurizate la temperaturi scazute (cu un termen de valabilitate de cateva saptamani) sau pasteurizate la 100 grd celsius (rezistand pana la cateva luni la temperatura camerei).

Producerea lor este reglementata de Uniunea Europeana, iar calitatea lor comerciala este garantata prin cerinte detaliate si restrictive.

Aromele artificiale, indulcitorii, colorantii si conservantii sunt interzisi in sucurile si mousse-urile 100% naturale. Din 28 octombrie 2013, sucurile din fructe si rosii nu mai pot include niciun fel de zaharuri, inclusiv zaharina, sirop de glucoza, sirop de glucoza-fructoza, glucoza sau fructoza .

Aditivi aprobati includ acidul citric (pana la 3 g/l), vitamine si saruri minerale, iar pentru sucul de rosii, sare, condimente si ierburi aromatice.

Studiul arata ca majoritatea populatiei inca nu intelege ca pot exista sucuri naturale in comert, in conformitate cu normele europene. Din pacate, s-au dezvoltat multe mituri in jurul acestei categorii de produse, inclusiv convingerea ca acestea contin zahar.

Ce ar convinge mamele din Romania sa ofere in mod regulat copiilor lor sucuri si mousse-uri gata facute si sanatoase? Mai mult de jumatate dintre respondente spun ca au nevoie de asigurare ca sucurile sunt o sursa de vitamine si minerale (61%) si garantia ca acestea sunt naturale (55%). Raspunsuri similare s-au obtinut si in cazul mousse-urilor: una din trei mame vor sa fie sigure ca mousse-urile sunt naturale (36%) sau ca acestea sunt o sursa de vitamine si minerale (34%).

Studiul face parte din campania „Mousse si suc 100% - aici sunt vitaminele istete!”, finantata cu sprijinul Uniunii Europene si a Republicii Polone precum si din Fondul de Promovare a Fructelor si Legumelor oferit de Uniunea Nationala a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS).

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: suc, natural, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii