A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737441375.4577.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Subventiile pentru energia verde s-ar putea injumatati: Ne scade pretul la electricitate?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
02-03-2013, ora 16:07

Subventiile pentru energia verde s-ar putea injumatati: Ne scade pretul la electricitate?

Articol de Cristian Amariei

Pretul pentru energia electrica ar putea scadea, in urma implementarii unei legi privind reducerea schemei de sprijin acordata producatorilor de energie regenerabila la jumatate, potrivit specialistilor.

In schimb, investitorii care au alocat miliarde de euro pentru diverse proiecte de energie verde, in special eoliana, isi vor recupera banii mai greu decat anticipasera, iar unii ar putea renunta la investii.

"In prezent, este foarte clar ca certificatele verzi sunt, in mod transparent, puse pe factura de energie electrica. Daca se injumatateste numarul lor, evident ca pretul lor, care e de la 27 la 55 de euro/certificat, ajunge factura sa scada", a explicat expertul in energie Ionut Purica.

Romania are o schema de sprijin pentru energia verde foarte generoasa in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, ceea ce a si atras investitori straini numerosi.

Totusi, in proiectul de lege se arata ca, pentru energia eoliana, se va efectua o reducere de la 2 certificate verzi la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.

In plus, se scade si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea se limiteaza la 3.500.

"Ideea ca se face o reevaluare a subsidiului catre energia regenerabila dovedeste o oarecare incercare de gandire cu viziune, in sensul ca nu faci atat de repede subsidiile incat sa atragi repede investitorii. Mai ales ca, la noi, eolianul, care ajunge la 2.500 MW, incepe sa fie la limita la care poate sa suporte sistemul. Ne trebuie investitii in retele inteligente ca sa poti sa duci mai mult", a spus Purica.

Integral pe ziare.com

Foto: energrid-energia.it

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii