A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661875.8722.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Studiu asupra protectiei copilului in Romania: 50% din copiii aflati in grija statului roman au fost separati de fratii lor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-11-2016, ora 15:16

Studiu asupra protectiei copilului in Romania: 50% din copiii aflati in grija statului roman au fost separati de fratii lor

Articol de Madalina Irimia
Un studiu realizat de Asociatia SOS "Satele Copiilor" Romania arata ca aproximativ 50% din minorii aflati in centre de plasament sau in grija asistentilor maternali au fost separati de fratii lor, aflati, de asemenea, sub o forma de protectie a statului.

Conform studiului realizat de Asociatia SOS "Satele Copiilor", intre anii 2010 si 2014, 1.250 de copii au fost abandonati in unitatile sanitare, iar peste 11.000 de copii au fost abuzati, neglijati sau exploatati si au ajuns in atentia Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copiilor (DGASPC).

Pentru 25% dintre acestia s-a dispus masura plasamentului, ceea ce inseamna ca peste 3.000 de copii au intrat anual in sistemul de protectie a statului in ultimii cinci ani.

La finele anului 2014, in Romania existau aproximativ 58.000 de copii lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea parinteasca. Dintre acestia, 30% sunt plasati in familia extinsa sau alte familii, 33% sunt plasati la asistenti maternali, iar restul in servicii de tip rezidential.

,In viata exista doua sentimente care ne paralizeaza - frica si dorul. Acesti copii, in afara de drama pe care o traiesc fiind abandonati, sunt expusi de statul roman la o noua drama, aceea a despartirii de frati. Aproape jumatate dintre copiii aflati in plasament au cel putin un frate, iar de multe ori nici macar nu isi cunosc fratele sau sora sau nici nu stiu ca mai au un frate", a declarat Mihai Negut, presedintele SOS Satele Copiilor.

Studiul arata ca 45,4% dintre cei aflati in plasament au cel putin un frate in sistemul de protectie, aceasta pondere variind intre 30,4% in cazul DGASPC Sector 4 din Bucuresti si 54,8% in cazul DGASPC Sibiu.

,,Aproximativ 23% din totalul copiilor cu masura de protectie au un singur frate in sistem, 11% au 2 frati, iar 11% au 3 sau mai multi frati in ingrijirea statului. Din totalul copiilor care au frati in sistemul de protectie, jumatate se afla in plasament impreuna cu toti fratii lor, 33% sunt separati total de fratii lor, iar 17% se afla in plasament impreuna doar cu unul dintre frati. Avem dificultati la nivelul asistentului maternal, mai exact, avem probleme la numarul de copii acceptati de un asistent maternal. Legiuitorul nu s-a aplecat asupra acestui aspect, desi in sistem avem grupuri formate chiar si din 9 frati", a explicat Alexandru Toth, autorul acestui studiu.

Concluziile studiului arata ca este necesara cresterea eficientei si eficacitatii sistemului de servicii de ingrijire de tip familial, prin crearea unei retele de asistenta maternala specializata pe anumite categorii, cum ar fi copiii foarte mici, cu varste de pana la 3 ani sau copii cu dizabilitati. De asemenea, recomanda inchiderea tuturor institutiilor de plasament de tip clasic si infiintarea de case de tip familial si apartamente. In plus, ar trebui ca autoritatile sa investeasca in formarea de asistenti maternali care sa poata prelua grupuri de 2 sau 3 frati. Cel mai important, insa, explica autorii studiului, este ca bugetul alocat de stat pentru ingrijirea copiilor aflati in centrele de plasament sa fie majorat, astfel incat, pe de o parte, salariile sa fie suficient de mari pentru a atrage si mentine specialistii in domeniu, iar pe de alta parte sa motiveze asistentii maternali sa primeasca in ingrijire mai multi copii.

Cercetarea a fost efectuata la centre de plasament sau case de tip maternal din judetele Arad, Bacau, Cluj, Constanta, Ialomita, Mehedinti, Sibiu si Sectorul 4 din Bucuresti, fiind inclusi 7.074 de minori, de toate varstele, dar si discutii cu specialisti din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copiilor, interviuri cu reprezentanti ai Organizatiilor Nonguvernamentale care se ocupa cu protectia copiilor si intalniri cu parinti care au mai multi copii dati in plasament.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: studiu, copii, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
johhnyFox,  12.07.2017 16:38

glk5i08mtljk88eitx google google dovcvkqak1ui7x3yjo

   
johhnyFox,  11.07.2017 18:31

f2hkwdlr30vkkx535v google google ygl3s1d9t2ae3gz1kh

   
JerryKah,  03.07.2017 02:41

5ftjcu9mp5k5mstfxy google google sc0i3bi881x9j6jc9f

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii