A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675293.9782.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Studiu CMMB: Majoritatea medicilor considera actualul sistem de asigurari de malpraxis inutil pentru ei si pacienti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-11-2016, ora 11:11

Studiu CMMB: Majoritatea medicilor considera actualul sistem de asigurari de malpraxis inutil pentru ei si pacienti

Articol de Cristian Amariei
Majoritatea medicilor (56%) sunt nemultumiti de sistemul actual de asigurari de malpraxis si il considera "inutil", doar 1% fiind multumiti, releva un studiu dat publicitatii miercuri de Colegiul Medicilor al Municipiului Bucuresti (CMMB) si realizat online, in perioada august - septembrie.

"Numarul medicilor partial multumiti de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decat al celor care il considera inutil. si cei partial multumiti cred ca ar trebui aduse imbunatatiri sistemului de asigurari de malpraxis. Un sfert dintre respondenti nu pot evalua asigurarile de malpraxis", arata cercetarea, la care au participat aproximativ 500 de medici.

Potrivit acesteia, medicii nu se considera beneficiari ai politelor de malpraxis. 413 raspunsuri arata ca asigurarile folosesc companiilor care incheie politele, doar 29 medicilor si 27 pacientilor.

"Raspunsurile care indica si statul drept beneficiar au o pondere mica, dar aceasta este dubla fata de cea care ii priveste pe medici. Explicatia: statul este vazut ca un beneficiar pentru ca scapa de raspundere, dar totusi este un pierzator, la fel ca medicii si pacientii, in fata firmelor de asigurari", mai arata studiul.

Medicii identifica drept principala problema a sistemului actual faptul ca polita nu acopera daunele morale. Peste 90% dintre respondenti identifica acest lucru drept primul care ar trebui schimbat.

Reducerea pretului politei este primul subiect de interes pentru 3% dintre respondenti.

Totodata, medicii considera ca relatia cu firmele de asigurari este una inegala, in care nu au niciun cuvant de spus in fata "monopolului" detinut de acestea.

Peste 90% dintre medici declara ca nu au nicio putere de negociere si sunt obligati sa incheie contractele asa cum vor firmele de asigurari.

Doar 4% dintre raspunsuri sustin ca medicii au o putere de negociere data de posibilitatea alegerii intre mai multe oferte.

Studiul mai arata ca medicii doresc ca organizatiile profesionale sa negocieze in numele lor cu firmele de asigurari. In acest sens au optat 84% dintre respondenti.

Doar 4% dintre medici ar avea incredere ca statul le reprezinta interesul printr-un contract cadru-negociat cu firmele de asigurari, iar 11% dintre respondenti ar dori sa negocieze personal cu firma.

"Medicii considera ca problema daunelor morale ar trebui reglementata de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acorda ca despagubire. Pentru aceasta varianta au optat 63% dintre respondenti. Incheierea unui contract intre pacient si unitatea sanitara este vazuta ca solutie de catre 20% dintre medici", mai indica studiul.

"Intrucat problema nu poate fi rezolvata doar punctual, ci necesita o abordare la nivel national, CMMB va trimite rezultatele consultarii publice catre CMR si il va sprijini in interventiile sale, pentru rezolvarea crizei. CMMB considera ca este in interesul medicilor si pacientilor ca negocierea unui contract-cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis sa fie facuta de conducerea CMR si are incredere ca forul profesional reprezentativ la nivel national va reusi sa restabileasca pozitia echipei medic-pacient in fata firmelor de asigurari", a declarat presedintele CMMB, Catalina Poiana, intr-o conferinta de presa.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii