ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-06-2016, ora 11:28

Studentii sunt nemultumiti de masurile pentru combaterea fenomenului plagiatului

Articol de Cristian Amariei
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) transmite, marti, ca este dezamagita de modul in care Parlamentul Romaniei si mai multe universitati trateaza subiectul studiilor doctorale si a plagiatelor din domeniu si subliniaza ca este nevoie de masuri si reactii ferme.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) transmite marti, printr-un comunicat de presa, ca este nemultumita de modul in care Parlamentul Romaniei si mai multe universitati din tara trateaza problema plagiatelor, in special cele din studiile doctorale.

Alianta noteza ca se confrunta cu “lipsa de reactii si masuri ferme din partea majoritatii universitatilor, dupa dezvaluirea numeroaselor cazuri de teze de doctorat plagiate si dupa publicarea listelor cu numerosi universitari care au girat asa-zise "lucrari stiintifice" realizate in penitenciare”.

Cei de la ANOSR vorbesc si despre o incercare a Parlamentului Romaniei de a „goli de continut Ordonanta de Urgenta nr. 4/2016 a Guvernului Romaniei si de a elimina orice mecanism real de control in domeniul lucrarilor suspecte de plagiat”.

Studentii spun ca este nevoie urgenta de o clarificare a cadrului legislativ privind studiile doctorale, de transparenta in procesul de acordare a titlurilor academice si de crearea de mecanisme independente de decizie, apel, control si sanctionare in caz de furt intelectual.

"ANOSR apreciaza intentia Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice (MENCs) de a restructura sistemul studiilor doctorale, prin infiintarea unui grup de lucru care sa faca propuneri in acest sens, respectiv prin legiferarea unor acte normative precum OG nr. 2/2016, OUG nr. 4/2016, HG nr. 134/2016 sau OMENCs nr. 3482/2016. Totusi, dezbaterile au fost in general sterile, termenele legale pentru consultare publica nu au fost respectate, iar Guvernul Romaniei, respectiv MENCs, au legiferat chestiuni diferite substantial fata de varianta initial propusa, fara a exista o explicatie publica in acest sens.", se mai arata in comunicatul studentilor.

Studentii mai noteaza ca, din punctul lor de vedere, este nevoie de un sistem clar de sanctiuni pentru situatiile in care sunt incalcari ale normelor de etica si integritate academica.

ANOSR este federatia nationala studenteasca ce reuneste studenti din 17 centre universitare din intreaga tara.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: studenti, anosr, plagiat
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii