ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-03-2016, ora 09:44

Stresul cronic este asociat cu pierderi de memorie si inflamatie la nivelul creierului

Articol de Cristian Amariei
Oamenii supusi stresului cronic prezinta un risc ridicat de a suferi pierderi de memorie, potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Neuroscience. Studiile anterioare au aratat o legatura intre stresul cronic si anxietate pe termen lung.

O echipa de cercetatori condusa de Jonathan Godbout, profesor de neurostiinte la Universitatea din Ohio, a analizat relatia dintre expunerea prelungita la stres si pierderi de memorie pe termen scurt la cobai. In cele din urma, oamenii de stiinta spera ca aceste descoperiri vor fi de ajutor persoanelor care sufera de stres.

Echipa a obisnuit cobaii cu un labirint care avea avea o iesire. Apoi, au expus cobaii la vizite repetate ale unui cobai mai mare si agresiv. Cei care au fost nevoiti sa se confrunte cu intrusul in mod repetat au avut dificultati in a-si aminti locatia iesirii, pe de alta parte cobaii care nu erau stresati au gasit-o cu usurinta.

Problema s-a rezolvat in 28 de zile, dar pana atunci, cobaii au au prezentat semne de anxietate, ca simptom al comportamentului depresiv.

Incapacitatea de a-si aminti a coincis cu schimbari masurabile in creierului cobailor. Celulele sistemului imunitar au aparut in creierului cobailor stresati, indicand inflamatia ca raspuns al sistemului imunitar la stres.

Mai mult, analiza hipocampusului a dezvaluit un deficit in dezvoltarea de neuroni noi la perioada de 10 -28 de zile dupa ce perioada stresanta a luat sfarsit.

Echipa de cercetatori a concluzionat ca pierderile de memorie pe termen scurt sunt asociate cu inflamatia la nivelul creierului si a sistemuulu imunitar. John Sheridan, director Institutul pentru Cercetare Medicala Comportamentala din Ohio, explica: „Celulele sistemului imunitar provin de la maduva, iar aceste celule pot migra catre zone ale creierului asociatecu activitatea neuronala ca raspuns la stres.

Experienta de a fi dominat in mod constant de un cobai alfa si infrangerea in mod repetat reprezinta un tipar familiar pentru persoanele care traiesc cu stres cronic.

Oamenii de stiinta spera ca o mai buna intelegere a stresului si a problemelor cognitve poate contribui la crearea unor strategii pentru cei care se confrunta cu anxietate, depresie si probleme precum stresul post traumatic.

Jonathan Godbout explica: “Impactul asupra memoriei si confirmarea ca inflamatia la nivelul creierului este cauzata de raspunsul sistemului imunitar sunt descoperiri importante. Este posibil sa putem identifica tinte pe care le putem trata farmaceutic sau din punct de vedere comportamental.”

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii