ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2013, ora 07:53

Stresul afecteaza starea generala de sanatate. Ce afectiuni poate provoca

Articol de Madalina Irimia

Fie ca este provocat de locul de munca, de problemele de cuplu sau de alte evenimente importante din viata unei persoane, stresul poate afecta serios sanatatea organismului, scrie Fox News.

Desi se considera ca in anumite situatii stresul ajuta memoria si creste motivatia pentru a atinge anumite obiective, studiile arata ca 70% dintre vizitele la doctor si 80% dintre boli sunt agravate sau au legatura cu aceasta stare de tensiune.

Raspunsul organismului in fata stresului a evoluat de-a lungul timpului, fiind cunoscut in prezent sub sintagma „fight or flight” („lupta sau fuga”, n. red). Astfel, atunci cand un pericol apare, hipotalamusul trimite semnale catre glandele suprarenale, pozitionate deasupra rinichilor. Acestea produc hormoni steroizi, precum cortizolul, care duc la cresterea presiunii arteriale, dar si a nivelului de zahar din sange. Pe termen lung, asemenea modificari pot duce la boli serioase.

In plus, cortizolul creste pofta de mancare, cercetatorii fiind de parere ca acest hormon are legatura cu receptorii din creier care controleaza ingestia alimentelor. De aceea medicii recomanda acordarea unei atentii sporite alimentatiei in perioadele de stres.

Totodata, dr. Philip Hagen de la Mayo Clinic din Rochester, spune ca stresul poate fi corelat cu cresterea in greutate. Astfel, chiar si in cazul persoanelor care nu pot manca atunci cand traverseaza perioada stresante, cortizolul va face ca tesuturile si numarul celulelor grase sa creasca.

In ceea ce priveste corelatia dintre stres si atacurile de cord, inca nu au fost stabilite legaturi exacte. Cu toate acestea, un studiu realizat pe 200.000 de angajati europeni a aratat ca aceia care au un loc de munca stresant sau atributii decizionale in cadrul companiei sunt cu 23% mai predispusi in fata unui infarct decat persoanele cu joburi normale.

O alta problema este insomnia. Astfel, stresul determina aparitia unei stari de hiperexcitabilitate nervoasa, astfel ca persoanele in cauza nu pot sau nu simt nevoia sa doarma. Daca in majoritatea cazurilor aceste stari dispar odata cu trecerea perioadei stresante, pe termen lung stresul cronic poate duce la tulburari grave ale somnului.

Stresul poate provoca si migrene, unele fiind resimtite mai puternic din cauza incordarii incontiente a muschilor.

Pe langa toate acestea, memoria este si ea afectata din cauza suprasecretiei de cortizol. Hormonul intra in legatura cu mediatorii chimici care faciliteaza comunicarea intre celulele prezente la nivelul creierului. Astfel, pot sa apara pierderi scurte de memorie sau ingreunarea gandirii.

Sursa: gandul.info

Foto: descopera.ro

     
Tag-uri: stres, munca, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii