A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675401.9949.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Stimularea electrica a creierului ne face mai creativi. Tehnica ar putea ajuta la tratarea depresiei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-04-2015, ora 08:57

Stimularea electrica a creierului ne face mai creativi. Tehnica ar putea ajuta la tratarea depresiei

Articol de Cristian Amariei
Oamenii de stiinta au reusit sa foloseasca o terapie de stimulare eletrica, fara efecte secundare asupra creierului, pentru a creste creativitatea. Participantii la studiu au fost, in medie, cu 7,4% mai creativi in urma experimentului. Acest lucru demonstreaza pentru prima data ca stimularea creierului poate duce la anumite schimbari comportamentale. Descoperirea ar putea ajuta la tratarea depresiei.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in jurnalul de specialitate Cortex. O echipa de la Universitatea din Carolina de Nord a folosit o doza scazuta de curent electric pentru a spori undele numite oscilatii alfa, unde care sunt create in mod natural de catre creier atunci cand cineva viseaza cu ochii deschisi, spre exemplu.

Creativitatea a fost apoi masurata cu ajutorul unui test care se numeste ”testul de toleranta si de gandire creativa”, o unealta specifica si general acceptata pentru a cuantifica aceasta trasatura. Practic, participantii au primit un fragment mic al unei ilustratii si au fost rugati sa o completeze. Stimularea creativitatii nu a fost, insa, obiectivul principal al acestui experiment.

”Acest studiu si-a propus sa demonstreze un concept”, a aratat autorul Flavio Frohlich, unul dintre autorii principali ai lucrarii. ”Am furnizat primele dovezi care atesta ca stimularea specifica a oscilatiilor alfa poate duce la un comportament specific complex - in acest caz, creativitatea. Scopul nostru este sa folosim aceasta tehnica pentru a-i ajuta pe oamenii care sufera de boli neurologice si psihiatrice”, a precizat Frohlich.

La ora actuala, oamenii de stiinta stiu ca persoanele care sufera de astfel de afectiuni au probleme cu oscilatiile alfa.Creierul nostru emite constant anumite tipuri de unde, varfurile fiind vizibile cu ajutorul electroencefalogramei. Undele produse de creier au frecvente diferite, cercetatorii fiind de parere ca fiecare are un rol specific.

Oscilatiile alfa au intre 8 si 12 Hertz si sunt mai proeminente atunci cand ne inchidem ochii si meditam sau cand ne pierdem in ganduri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa le asocieze cu creativitatea. Atunci cand avem de indeplinit sarcini mai dificile, acestea sunt inlocuite cu oscilatii gama care au o frecventa mai inalta.

Echipa lui Frohlich si-a propus sa demonstreza ca, intr-adevar, oscilatii alfa sunt asociate creativitatii.

Sursa. descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii