ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
24-03-2012, ora 16:13

Statul a cheltuit cu doua miliarde de euro mai mult decat trebuia pentru constructii

Articol de Cristian Amariei

Statul roman a facut achizitii prin sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) de peste 10 miliarde de euro in doi ani, 2009 si 2010, doar pentru lucrari de constructii.

Potrivit unui calcul facut de jurnalistii de la Ziarul Financiar, pe baza unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, aceleasi lucrari de constructii ar fi putut fi realizate cu cheltuieli reduse cu 23 la suta.

Unele proiecte ajung sa coste mult mai mult decat in momentul atribuirii contractului, fara motive intemeiate, iar un exemplu in acest sens ar putea fi

autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti, construita de firmele Spedition UMB, Tehnostrade (ambele companii controlate de Dorinel Umbrarescu), Euro Construct Trading '98 (Dan Besciu si Sorin Vulpescu) si PA&CO International (Costel Casuneanu).

Constructorii au renuntat anul trecut la suplimentarea contractului de constructie cu 47 la suta, adica echivalentul a peste 110 milioane euro, dupa ce fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu i-a amenintat cu rezilierea contractului. Acest exemplu a demonstrat ca o lucrare de constructie se poate realiza cu bani mai putini, daca statul ia masuri.

Totalul achizitiilor prin SEAP realizate in perioada 2009-2010 s-a ridicat la peste 19 miliarde de euro in cei doi ani, iar din acesti bani circa 23 la suta, echivalentul a peste 4 miliarde de euro, ar fi putut fi economisiti, daca autoritatile contractante ar fi cercetat mai indeaproape preturile de achizitie pentru anumite bunuri si servicii.

Cea mai mare parte a banilor statului pe cheltuieli de bunuri si servicii sau de investitii au mers in cei doi ani in cheltuieli pentru constructii, instalatii sau infrastructura, arata topul celor mai mari cincizeci de categorii pentru care s-au atribuit contracte pe SEAP.

Astfel, pentru "lucrari de constructii complete sau partiale sau lucrari publice" au fost semnate contracte in valoare de 7,7 mld. euro. In top urmeaza la achizitii produsele farma, cu atribuiri de 720 mil. euro, serviciile bancare, cu 720 mil. euro, lu crarile de instalatii pentru cladiri, cu 703 mil. euro, iar pe locul cinci lucrarile de finisare a constructiilor, cu atribuiri de 570 mil. euro.

In ceea ce priveste lucrarile de constructii, peste 2 miliarde de euro puteau fi economisite de stat in perioada 2009-2010 pentru achizitiile publice facute prin SEAP pentru lucrari de constructie, arata calculele ZF pe baza informatiilor studiului. (ziare.com)

Foto: olivgab.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii