A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664654.0119.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Statistica sumbra: numarul persoanelor ucise in atentate la nivel mondial a crescut cu 80% in 2014
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-11-2015, ora 11:54

Statistica sumbra: numarul persoanelor ucise in atentate la nivel mondial a crescut cu 80% in 2014

Articol de Madalina Irimia
Numarul persoanelor ucise in atentate la nivel mondial a crescut cu 80% in 2014, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, potrivit unui studiu publicat marti de Institutul pentru Economie si Pace (IEP), relateaza AFP.

Potrivit Indicelui Global al Terorismului, 32.658 de persoane au fost ucise in atentate teroriste in 2014. In 2013, 18.111 de persoane au murit in atacuri de acest tip.

Gruparea islamista armata Boko Haram din Nigeria si gruparea jihadista Statul Islamic (SI) sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din aceste decese, conform studiului, care face un bilant al atacurilor, mortilor si pagubelor inregistrate in 162 de tari.

Studiul defineste terorismul ca fiind 'amenintarea sau utilizarea efectiva a fortei ilegale si a violentei de catre un actor care nu reprezinta un stat pentru a atinge un obiectiv politic, economic, religios sau social prin frica, constrangere sau intimidare".

'Terorismul a crescut in intensitate intr-un ritm fara precedent', a declarat Steve Killelea, presedintele executiv al IEP.

Numarul deceselor a crescut cu 61% in 2013, se aminteste in studiu, in care se mentioneaza ca terorismul este localizat cu precadere in cinci state — Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan si Siria — pe teritoriul acestor cinci tari inregistrandu-se 78% din decesele provocate de terorism in 2014.

Irakul este tara cea mai afectata, cu 9.929 de decese provocate de acte teroriste. in Irak se inregistreaza cel mai mare numar de atentate si cel mai mare numar de victime inregistrate vreodata intr-o tara.

Cu toate acestea, cea mai mare crestere a numarului de decese ca urmare a atentatelor teroriste s-a inregistrat in Nigeria, de peste 300%, cu 7.512 de decese.

Riscul de a fi victima a atentatelor este mult mai mic in statele occidentale, unde aceste atacuri sunt comise in special de 'lupi singuratici' motivati de extremism politic, nationalism sau suprematie rasiala si religioasa, mai degraba decat de fundamentalismul musulman, se arata in studiu.

Marea Britanie a fost tara occidentala care a inregistrat cel mai mare numar de actiuni de acest tip, in principal in legatura cu gruparile paramilitare republicane din Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, atentatele de vinerea trecuta de la Paris revendicate de Statul Islamic care au facut 129 de morti ar putea schimba situatia, a declarat Steve Killelea. Aceste atacuri 'constituie un punct de cotitura in Europa si arata ca SI dispune de mijloace pentru a comite atacuri sofisticate si letale in Europa', a mai spus Killelea.

Conform studiului, costurile economice ale terorismului in 2014 au ajuns la 52,9 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, de zece ori mai mare fata de anul 2000.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii