A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664623.1628.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Spre un nou an de caldura record pe glob (climatologi de la NASA)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-07-2016, ora 14:11

Spre un nou an de caldura record pe glob (climatologi de la NASA)

Articol de Madalina Irimia
Primele sase luni ale lui 2016 au fost de departe cele mai calduroase de pe glob din anale, iar temperaturile sunt pe cale sa inregistreze un nou record pentru acest an, in contextul in care incalzirea continua, au aratat marti climatologi ai NASA, citati miercuri de AFP.

"Temperaturile medii pentru prima jumatate a acestui an sunt cele mai mari pe care le-am inregistrat pana in prezent pentru aceasta perioada", afirma Gavin Schmidt, director de studii spatiale la Centrul Goddard al NASA. "2015 a fost un an foarte calduros, insa 2016 il depaseste", a adaugat el la o conferinta de presa.

Din ianuarie pana in iunie, temperatura la suprafata uscatului si a oceanelor a depasit recordul din 2015 cu 0,2 grade Celsius, fiind mai mare cu 1,05 grade decat media secolului trecut (13,5 grade), a anuntat si Agentia americana oceanica si atmosferica (NOAA). Sunt cele mai calde sase luni de la inceputul masurarii temperaturii, in 1880. De altfel, luna trecuta a fost cea mai calda luna iunie inregistrata vreodata si a 14-a luna consecutiva cand s-a inregistrat pe glob un record de temperatura lunara. Alaturi de celelalte luni, ea formeaza cea mai lunga perioada continua de crestere a temperaturilor globale in 137 de ani.

"In medie, temperaturile au fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decat la sfarsitul secolului al XIX-lea" din ianuarie pana la sfarsitul lui iunie, a adaugat Gavin Schmidt.

Urcarea mercurului in termometre in primele sase luni ale lui 2016 "se apropie deja de obiectivul" Acordului de la Paris asupra climei, care vizeaza mentinerea cresterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius, chiar si 1,5, fata de era preindustriala, a mentionat Schmidt. Potrivit acestuia, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, reaparut anul trecut si pe cale de a lua sfarsit, nu a contribuit decat "cu circa 40% la cresterea temperaturilor de la inceputul anului fata de 2015". "Restul de 60% a fost cauzat de alti factori, printre care puternica incalzire a Arcticii", care se explica prin emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera.

Odata cu disparitia lui El Nino si cu aparitia curentului rece din Pacific La Nina, 2017 ar trebui sa fie un an mai putin calduros, a afirmat climatologul, subliniind ca tendinta de incalzire pe termen lung se mentine. "Valul de caldura dintre ianuarie si sfarsitul lui iunie a fost resimtit in cea mai mare parte a globului, si mai ales in Arctica, in timp ce in Antarctica s-a inregistrat singura exceptie", a mentionat Gavin Schmidt.

Cele mai spectaculoase efecte de la inceputul anului au fost observate in Arctica. "in fiecare luna, cu exceptia lui martie, a fost inregistrat un record" de retragere a gheturilor arctice, a declarat Walt Meier, om de stiinta de la Centrul Goddard al NASA. Astfel, suprafata medie a banchizei era in iunie cu 11,4% — 1,3 milioane de kilometri patrati — mai mica decat media inregistrata din 1981 pana in 2010, conform NOAA si NASA. Este cea mai mica suprafata de gheata constatata de la inceputul observatiilor prin satelit, in 1979, cu 259.000 de kilometri patrati mai putin decat precedentul record din 2010.

Astfel, suprafata gheturilor din Oceanul Arctic in perioada cea mai calda a verii, atunci cand topirea este cea mai rapida, este cu 40% mai mica decat la sfarsitul anilor '70.

De la inceputul anilor '80, banchiza scade intr-un ritm de 13,4% pe deceniu, incheie AFP.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: nasa, caldura, temperaturi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii