ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-05-2016, ora 08:38

Sportul si preventia bolilor de memorie

Articol de Cristian Amariei
Din nefericire, odata cu inaintarea in varsta, ne confruntam cu tot mai multe probleme. Printre problemele de sanatate ale persoanelor in varsta, se numara cel mai adesea bolile de memorie si cardiovasculare. Ce putem face pentru a preveni riscul de aparitie al acestor boli? Sport! Cercetarile demonstreaza din ce in ce mai mult beneficiile miscarii regulate asupra sanatatii.

Pe langa remodelarea corpului, practicarea exercitiilor fizice aduce un beneficiu extraordinar din punct de vedere al imbunatatirii sanatatii psihice. Exista o varietate de persoane care au ghinionul de a fi bantuiti de boli ereditare ale memoriei, care se afla in stadiul latent. Ceea ce recomanda specialistii sa facem pentru a declansa aparitia acestor boli sau pur si simplu pentru a le preveni este miscarea fizica.

O cercetare din anul 2010 realizata de catre Dr. Radak si colegii sai vorbeste despre importanta sportului in preventia bolilor de memorie si confirma utilitatea acestuia in combinatie cu un stil de viata sanatos. Mai mult, clinicile de reabilitare din Asia incep sa foloseasca miscarea fizica drept metoda de tratament pentru bolnavii de Alzheimer, constatand o serie de imbunatatiri remarcabile la nivelul memoriei acestora.

Nu este necesara practicarea unui anumit sport si nici nu este necesar sa dedicati foarte mult timp miscarii pe care o practicati. Aceasta poate varia de la o simpla plimbare zilnica de 15-20 de minute, la ore de dans sau alergare usoara in parc. Ceea ce au confirmat studiile este faptul ca pentru rezultate vizibile, se recomanda cel putin 150 de minute de sport pe saptamana, adica 30 de minute pe zi, timp de 5 zile. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza asupra faptului ca persoanele al caror stil de viata tinde spre sedentarism au nevoie de un timp mai ridicat fata de persoanele active, pentru a practica sport.

Cateva exemple de activitati fizice recomandate de catre specialisti pentru persoanele in varsta sau cu un grad de sedentarism ridicat:

- Gradinaritul – activitate placuta, de care se pot bucura persoanele de orice varsta si un bun prilej de socializare si iesit in natura
- Plimbarile
- Inotul

Sportul poate fi practicat chiar si de catre pacientii care sufera de boli ale memoriei, precum dementa. Astfel, se recomanda activitati precum mutatul din pat, pe fotoliu sau pe scaun, mentinerea echilibrului in picioare, asezatul cu spatele pe o suprafata cat mai plata cu scopul de a diminua golul dintre spate si suprafata respectiva timp de 20-30 de minute sau miscari usoare, din picioare, pentru imbunatatirea echilibrului si intarirea muschilor.

Drept bonus, sportul este un foarte bun ajutator si in cazul tulburarilor comportamentale, avand capacitatea de a relaxa si ameliora starile de anxietate sau depresie din organism.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: sport, boli, memorie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii