A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675457.4213.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

SpaceLiner, avionul suborbital care ne va transporta in SUA in doar 30 de minute (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-01-2013, ora 17:11

SpaceLiner, avionul suborbital care ne va transporta in SUA in doar 30 de minute (VIDEO)

Articol de Cristian Amariei

In doar 90 de minute, SpaceLiner, un avion spatial hipersonic suborbital va putea transporta 50 de pasageri din Europa in Australia. Acesta este planul maret pe care specialistii de la Centrul Aerospatial German spera sa il puna in practica pana in anul 2050.

Pentru a realiza transportul, vehiculul va fi ajutat de o racheta care il va trimite in atmosfera superioara a Pamantului, atingand o viteza de 24 de ori mai mare decat cea a sunetului.

Deocamdata, inginerii nu au stabilit care va fi forma ideala a avionului dar ei spera ca in urmatorii 10 ani proiectul sa fie intr-o stare avansata astfel incat sa atraga fonduri private. Conceptul actual include o racheta booster, pentru lansare, si un modul care sa transporte pasagerii. Astfel, timpul unui zbor din Statele Unite pana in Europa ar putea fi parcurs in doar 30 de minute, dar asta doar daca pasagerii vor fi dispusi sa plateasca pretul de cateva sute de mii de dolari. La doar 8 minute dupa lansare, calatorii vor ajunge la altitudine de 75 - 80 de kilometri.

Avionul spatial va fi alimentat cu oxigen lichid si hidrogen astfel incat in atmosfera sa nu fie eliminati decat vapori de apa si hidrogen. Cat despre racheta booster, dupa lansare ea se va intoarce imediat pe Pamant unde va fi pregatita pentru reutilizare. O aeronava ar putea prelua racheta din aer pentru a o indrepta spre un aerodrom.

Cea mai mare provocare pentru oamenii de stiinta este crearea designului, a unei forme capabile sa supravietuiasca caldurii intense provocate de zborul la viteze hipersonice prin atmosfera superioara. Solutia ar fi dezvoltarea unor noi tehnologii si imbunatatirea scuturilor de protectie impotriva caldurii care sa fereasca partea din fata a aeronavei.

De asemenea, locurile din care va fi lansat si in care va ateriza SpaceLiner vor trebui create special, departe de zonele locuibile.

Pentru designul avionului spatial se vor folosi rezultatele proiectului FAST20XX (Future High-Altitude High-Speed Transport 20XX), finantat de Uniunea Europeana.

Sursa: descopera.ro

     
Tag-uri: avion, transport, pasageri
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii