STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
24-02-2016, ora 08:38
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Sosesc primii refugiati in Romania. Unde vor fi cazati si care este marea problema pe care autoritatile nu au rezolvat-o pana acum
Articol de Cristian Amariei Un prim lot de cel mult 15 refugiati va sosi in Romania la inceputul lunii martie, in urma repartizarii prin mecanismul cotelor obligatorii de relocare al UE, ei fiind selectati din Grecia si din Italia.
In 2016 si 2017, Romania trebuie sa primeasca cel putin 4.180 de refugiati, conform celor doua mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE. Primii urmeaza sa fie cazati la Galati. In prezent, in Romania sunt amenajate 6 centre de cazare pentru refugiati si solicitanti de azil, care nu fac fata numarului total de peste 6.200 de imigranti pe care Romania ar trebui sa ii gazduiasca in urmatorii ani, capacitatea lor fiind de doar 1.500 de persoane, conform cifrelor de la Imigrari, obtinute de Gandul.
Primii refugiati aflati in Grecia si Italia, din totalul de cel putin 4.180 cat trebuie sa primeasca Romania in 2016 si 2017, vor ajunge in tara noastra la inceputul lunii martie, urmand sa fie cazati intr-unul din cele 6 centre de cazare pentru solicitantii de azil.
„La inceputul lunii martie, soseste primul grup. Detaliile exacte le vom stii in momentul in care statul respectiv (Grecia sau Italia - n.r.) va face transferul. Procedura este ca noi trimitem niste cereri de intentie catre Grecia si Italia, in functie de cate persoane putem noi procesa, iar ei decid cati trimit”, a explicat Ermina Mihai, purtatoare de cuvant a Inspectoratului General pentru Imigrari, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiati.
Mai exact, pe 3 martie urmeaza sa soseasca 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, conform Euractiv, care citeaza reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Imigrari, prezenti la o dezbatere organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Pana acum, Romania a solicitat Italiei 190 de refugiati aflati in centrele sale, iar Greciei 125 de refugiati, in total 315 persoane, conform Euractiv.
Romania s-a oferit sa gazduiasca 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil in UE, in cadrul primului mecanism de relocare a refugiatilor stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiati, stabilit ulterior, Romania ar urma sa primeasca intr-o prima etapa alti 2.475 de refugiati. in total, pana in 2017, Romania trebuie sa gazduiasca 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia si Italia, carora li se mai adauga 80 de persoane refugiate, aflate in afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, caruia Romania i s-a opus fara succes, mai prevede inca peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui gazduite in Romania, totalul ridicandu-se astfel la peste 6.200 de refugiati.
Centrele actuale pentru refugiati nu fac fata: doar 1.500 de locuri de cazare
In prezent, Romania dispune de 6 centre pentru cazarea refugiatilor si solicitantilor de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opozitii de pe plan local. MAI luase in calcul trei locatii - foste cazarmi ale Jandarmeriei - pentru construirea unor noi centre pentru refugiati - la Tasnad (Satu Mare), la Bumbesti Jiu (Gorj) si la Campulung Muscel (Arges).
O alta locatie, la Ardud, in Satu Mare, a fost si ea abandonata, dupa ce initiativa unei fundatii religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiati, la care s-ar fi raliat si MAI, a fost si ea abandonata, din cauza opozitiei localnicilor, care au amenintat cu violente.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email