ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-12-2013, ora 12:47

Somnul prelungit reduce sensibilitatea la durere

Articol de Madalina Irimia

Persoanele care dorm o ora sau doua in plus pe noapte isi reduc sensibilitatea la durere. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Spitalul Henry Ford, din Detroit, SUA, care au mai constatat ca somnul prelungit ajuta si la cresterea vigilentei.

Pentru ca organismul sa beneficieze de aceste efecte ale somnului o persoana ar trebui sa doarma in medie 10 ore pe noapte si nu opt ore, este de parere echipa de cercetatori, coordonata de dr. Timothy Roehrs, scrie Daily Mail.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii si-au testat teoria pe un grup de 18 voluntari perfect sanatosi din punct de vedere clinic. Participantii la cercetare au fost impartiti in doua categorii: persoanele din primul grup au trebuit sa isi respecte programul obisnuit de odihna, in timp ce subiectii din al doilea grup au trebuit sa doarma 10 ore pe noapte. Persoanele implicate in studiu au fost monitorizate pe o perioada de patru zile.

In plus, somnolenta din timpul zilei a fost masurata de cercetatori cu ajutorul unui test folosit pentru diagnosticarea tulburarilor de somn, iar sensibilitatea la durere a fost evaluata cu ajutorul unui stimul care radiaza caldura.

Rezultatele obtinute in urma acestui experiment au aratat ca voluntarii din a doua categorie au rezistat mai mult la stimulul de durere, mai noteaza cotidianul britanic.

Rezultatele noastre sugereaza importanta unui somn adecvat in diverse dureri cronice sau atunci cand pacientul este in curs de pregatire pentru proceduri chirurgicale”, a declarat Timothy Roehrs, autorul principal al studiului. Acesta a precizat ca rezultatele obtinute au fost unele surprinzatoare, mai ales ca doua ore de somn in plus pe noapte au reusit sa reduca sensibilitatea la durere mult mai bine decat daca voluntarilor li s-ar fi administrat codeina, un medicament care are capacitatea de a reduce durerile de intensitate moderata.

Sursa: gandul.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii