A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831365.3536.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Solutia utilizata de tarile Nordice, Elvetia si Austria in lupta cu gheata de pe carosabil
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-12-2012, ora 14:05

Solutia utilizata de tarile Nordice, Elvetia si Austria in lupta cu gheata de pe carosabil

Articol de Cristian Amariei

Daca in tara noastra autoritatile sunt surprinse intotdeauna de prima zapada, in tarile Nordice, Elvetia si Austria, nu numai ca nu se intampla acest lucru, dar aici se foloseste un agent de deszapezire mai eficient decat clorura de sodiu si cu un impact redus asupra mediului.

Formiatii (saruri ale acidului formic) sunt in prezent utilizati cu succes in tarile nordice, Elvetia si Austria pentru a indeparta gheata de pe strazi, trotuare si pistele pentru biciclete. In comparatie cu materialele de deszapezire pe baza de sare, acesti agenti lichizi de deszapezire sunt mai eficienti si au un impact redus asupra mediului.

In calitate de cel mai mare producator de acid formic sintetic din lume, BASF a furnizat acest produs clientilor producatori de agenti de deszapezire pentru pistele de aeroport inca de la inceputul anilor ’90.

Acidul formic este intalnit si in natura, fiind secretat de furnicile rosii si este precum propolisul pentru albine, principalul mijloc natural de aparare al coloniilor de furnici.

Formiatii sunt foarte eficienti pentru indepartarea straturilor subtiri de gheata si sunt utilizati si ca o masura preventiva inaintea ninsorilor si in conditii de inghet. In plus, acestia permit deszapezirea rapida si continua, facilitand indepartarea mecanica a zapezii.

Deoarece materialele bazate pe clorura de sodiu (sare) sunt corozive si non biodegradabile, pot fi daunatoare pentru plante. Si utilizarea pietrisului sau a nisipului este anevoioasa, deoarece are un efect limitat si suplimenteaza praful respirabil, atunci cand este imprastiat. In contrast cu acestea, formiatii sunt ecologici si in totalitate biodegradabila, eliminand efortul si costurile de evacuare a deseurilor. Avand un impact minim asupra mediului, utilizarea acestora pe drumuri marginite de copaci sau aflate in apropierea apei nu are nicio contraindicatie. In plus, acesti agenti de deszapezire sunt mai putin corozivi si foarte eficienti, chiar si in cazul in care cantitatea de substanta utilizata este moderata.

Sursa: capital.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii