A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819493.058.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Solutia Guvernului pentru convertirea creditelor din franci in lei. Cine ar putea beneficia de reducerea ratei la banca
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-03-2015, ora 09:16

Solutia Guvernului pentru convertirea creditelor din franci in lei. Cine ar putea beneficia de reducerea ratei la banca

Articol de Madalina Irimia
Guvernul va oferi garantii de stat bancilor care sunt dispuse sa converteasca in lei datoriile clientilor si sa le acorde o reducere.

Proiectul de lege a fost discutat miercuri, in prima lectura, si va fi aprobat cel mai probabil, saptamana viitoare. Se califica cei care isi platesc acum ratele la un curs cu cel putin 50% mai mare, decat cel de la data acordarii creditului. Nu insa toti indatoratii vor beneficia de aceste facilitati. Iar pentru unele familii aceasta gura de oxigen vine prea tarziu, deoarece se afla deja in executare silita.

O doamna se pregateste sa isi paraseasca locuinta. S-a imprumutat in franci in 2008, iar acum banca o executa silit. Dupa ce a luat creditul, copilul i s-a imbolnavit grav si a avut nevoie de tratamente lungi si scumpe in strainatate. Iar salariul sotului ei a fost taiat pentru ca este bugetar. Restantele s-au acumulat..

Mirela Ene: Banca ne-a spus ca de 7 ani de zile nu am achitat nimic...
Reporter: Nimic?
Mirela Ene: Nu... 2000 de franci.

Spune ca de la banca n-a obtinut decat permisiunea sa isi caute singura un cumparator pentru apartament. Valoarea casei nu acopera nici jumatate din datorie, asa ca va ramane fara locuinta, dar cu restante la banca.

"Ce vina am eu ca sotului i s-a redus salariul la jumatate, ce vina am eu ca francul a crescut si s-a facut dublu, unde e vina mea - nu reusesc sa o gasesc?... Nu stiu si nu mi se pare normal ca ei ca banca si statul sa nu isi asume nimic", a spus femeia.

Pentru ca astfel de situatii sa nu se generalizeze, Guvernul a pregatit un proiect de conversie a creditelor din valuta.

Sa luam exemplul unui client care mai are de dat bancii 60.000 de franci. Transformata in moneda nationala, suma se ridica la 250.000 de lei. Daca banca sterge 15% din datorie, raman de rambursat 212.000. La o dobanda de 5% in franci, rata este de 1600 lei. Rata ar putea scadea la 1300 de lei dupa transformarea in lei si aplicarea discountului.

Se califica NUMAI clientii cu venituri nete mai mici de 3000 de lei, care au luat imprumuturile pentru a-si cumpara locuinta in care traiesc, nu pentru alta destinatie. In plus, clientii nu trebuie sa aiba restante mai mari de 60 de zile.

Mai este o conditie. In prezent, cursul la care platesc rata sa fie cu cel putin 50% mai mare decat cel de la data acordarii.

De exemplu, luand ca punct de referinta cursul actual, pentru creditele in franci se incadreaza cei care s-au imprumutat in perioada 2005 - decembrie 2009. Iar in cazul celor cu datorii in dolari, clientii care s-au imprumutat intre 2005 si octombrie 2008.

Niciun client cu datorii in euro nu se califca in momentul de fata deoarece fluctuatiile au fost mai mici de 50%. Cursul minim istoric a fost de 3,1 lei pentru un euro si ar trebui sa ajunga la 4,65 lei pentru a te califica la conversia garantata de stat.

Conversia se va face la solicitarea clientului, dar NUMAI cu acceptul bancii. Facilitatile trebuiau sa ia forma unei ordonante de urgenta, adica ar fi intrat in vigoare imediat dupa aprobarea guvernului. Pana la urma executivul a decis sa le trimita in Parlament sub forma unui proiect de lege. Adica noi dezbateri si aprobari.
Tot miercuri, un grup de 5800 de clienti cu credite in franci a lansat catre banci propunerea de negociere colectiva a contractelor. "Principala lor doleanta este aceea de a beneficia de o rata de plata mai redusa in mod semnificativ, cu conditia sa nu se lungeasca perioada de creditare", a spus Alin Iacon.

Primele negocieri sunt programate pentru 2 aprilie.

Sursa: stirileprotv.ro
Foto: hotnews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii