ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-12-2012, ora 15:11

Soferii care contesta amenda politistilor ar putea avea si dreptul la recurs

Articol de Madalina Irimia

Soferii care primesc amenzi de la politisti vor putea face recurs in instanta la decizia initiala daca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta la baza careia sta un proiect initiat de Directia Rutiera in urma cu cateva luni.

"Avand in vedere ca prin decizia nr.500 din 2012 Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionale dispozitiile articolului 118 alin.3(1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, text de altfel introdus prin Legea 202/ 2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, la momentul respectiv am formulat o propunere de punere in conformitate a dispozitiilor prevazute in legea circulatiei. In acest sens, s-a propus reintroducerea caii extraordinare de atac, astfel incat hotararile date de instanta de fond sa nu mai devina definitive si irevocabile la data pronuntarii acestora. Propunerea urmeaza sa fie analizata de catre Guvernul Romaniei si se va decide in acest sens", a declarat pentru AGERPRES comisar-sef Paul Toma, sef serviciu in cadrul Directiei Rutiere.

Potrivit Legii 202 din 2010, conducatorii auto nu au dreptul sa faca recurs la o decizie a instantei de fond, prevedere care, in luna mai, a fost declarata neconstitutionala printr-o hotarare a Curtii Constitutionale. Imediat dupa aceasta decizie, Directia Rutiera a initiat un proiect care da posibilitatea soferilor sa conteste prin recurs decizia instantei de fond.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat pentru AGERPRES ca acest lucru prevazut prin legea din 2010 nu doar ca nu este constitutional, dar contravine practicii impuse de Curtea Europena a Drepturilor Omului, potrivit careia fapta contraventionala este asimilata raspunderii penale, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe cel putin o cale de atac.

Integral pe agerpres.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii