ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-10-2016, ora 11:28

Smartphone-ul dauneaza grav jobului

Articol de Cristian Amariei
Experimentul a reunit 95 de persoane, cu varste intre 19 si 56 de ani, in cadrul laboratoarelor universitatilor din Würzburg si Nottingham-Trent.

Concluziile unui experiment psihologic realizat de Universitatile din Würzburg si Nottingham Trent arata ca smartphone-urile ajuta oamenii sa pastreze legatura cu colegii, sa-si verifice e-mail-ul si sa indeplineasca anumite sarcini de serviciu, dar, de asemenea, scad si productivitatea la birou.

Cercetatorii le-au cerut participantilor sa se supuna unui test care sa le determine gradul de concentrare, in patru circumstante diferite: cu telefonul fie in buzunar, fie pe birou, inchis intr-un sertar sau scos de tot din incapere. Cele mai slabe scoruri au fost obtinute atunci cand telefonul se afla pe birou. In ansamblu, performanta a crescut cu 26% atunci cand telefoanele au fost eliminate din incapere, scrie Gandul.

Contrar asteptarilor, absenta smartphone-ului nu i-a facut pe participanti sa devina agitati. Nivelul de anxietate a ramas constant pe tot parcursul experimentelor. in general, femeile au fost mai agitate decat barbatii, determinandu-i pe cercetatori sa traga concluzia ca nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absenta smartphone-urilor), dar poate fi influentat de gen.

”Studii anterioare au aratat ca, pe de o parte, despartirea de smartphone are efecte negative la nivel emotional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de alta parte, au demonstrat si ca smartphone-ul propriu ar putea actiona ca o sursa de distragere a atentiei atunci cand este prezent. Cu alte cuvinte, atat prezenta, cat si absenta unui smartphone, ar putea impiedica o buna concentrare”, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent.

“Pe scurt, rezultatele studiului indica faptul ca mai degraba absenta decat prezenta unui smartphone imbunatateste concentrarea”, adauga Astrid Carolus de la Universitatea din Würzburg.

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitala la serviciu”. In cadrul acestuia, cei de la Kaspersky Lab au demonstrat ca dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare.

Studiul arata ca luarea de notite pe un dispozitiv digital, in timpul intalnirilor, diminueaza capacitatea de intelegere a ceea ce se intampla, efectiv, in cadrul acelei intalniri. Productivitatea angajatilor ar putea creste daca acestia ar avea numite perioade “fara smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii