Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Sfarsit de an critic pentru zona euro
Articol de Alexandra StefanescuUltimele saptamani au adus un val de vesti negative privind evolutia economica a zonei euro, incepand cu datele privind somajul- ajuns la cifra record de 12,2%- si inflatia, care a scazut la 0,7% in octombrie.
"Datele publicate pe 13 si 14 noiembrie au aratat ca imaginea se stabilizeaza in zona negativa. Astfel, am aflat ca productia industriala in zona euro a scazut in septembrie cu 0,5% fata de august, cand marcase o crestere de 1%. La randul lor, cifrele finale privind inflatia in octombrie au continuat sa ingrijoreze: rata anuala armonizata a inflatiei a scazut in Germania la 1,2%, in Italia a ramas la 0,8%, iar in Franta inflatia a ajuns la 0,6%. In acelasi timp, rezultatele publicate astazi privind evolutia economiei din zona euro sporesc ingrijorarile privind perspectiva relansarii economice in regiune in anul viitor", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.
De ce ar fi periculoasa o eventuala deflatie in zona euro
Rezultatele din ultima perioada au determinat Banca Centrala Europeana (BCE) sa scada dobanda de referinta la 0,25%. "BCE a incercat sa stimuleze lichiditatile in piata, prin diferite mecanisme si, cu toate acestea, inflatia a scazut in continuu, iar ritmul de scadere s-a accelerat in ultima perioada. Ramane de vazut care vor fi efectele ultimei masuri de politica monetara si cat de curand vom putea vedea aceste efecte; pana atunci, zona euro ramane cu pericolul deflatiei la orizont", a precizat Cosmin Enache.
Pericolul deflatiei apare din cauza ca prin scaderea preturilor se reduce interesul producatorilor de a vinde, ceea ce determina scaderea productiei, reducerea activitatii firmelor, cresterea si mai accelerata a somajului, scaderea veniturilor populatiei etc. "Scenariul unei eventuale deflatii ar fi catastrofal pentru zona euro, care si asa este afectata de recesiunea prin care a trecut in ultimii ani", a aratat Cosmin Enache.
Rezultatele publicate vineri accentueaza ingrijorarile: economia zonei euro a inregistrat o crestere extrem de modesta (0,1%) in trimestrul al treilea fata de precedentul (si in scadere fata de valoarea anterioara, care a fost 0,3%). Economia Germaniei "a incetinit ritmul", inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul III fata de trimestrul II, cand a crescut cu 0,7%. Economia Frantei s-a contractat in mod neasteptat cu -0,1 % in trimestrul III fata de precedentul, iar Italia a ramas pe scadere cu -0,1% in perioada analizata.
"In ansamblu, problema principala in Europa ramane consumul. Absenta unei cereri interne consistente, cerere care sa anuleze efectele negative ale miscsorarii exporturilor, face ca productia sa scada, la fel si preturile. Decizia BCE de saptamana trecuta a surprins investitorii pe moment, insa din punct de vedere macroeconomic ar trebui sa vedem rezultate pozitive, atat prin revitalizarea exporturilor (pe canalul cursului de schimb), cat si prin revitalizarea cererii", a precizat Cosmin Enache.
Foto: business24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email