A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731768317.816.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sfantul Ioan: traditii si obiceiuri populare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-01-2014, ora 08:19

Sfantul Ioan: traditii si obiceiuri populare

Articol de Madalina Irimia

Pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscut sub denumirea de „Inaintemergatorul” pentru ca a anuntat venirea lui Hristos. „Iordanitul femeilor” este doar unul dintre obiceiurile populare specifice acestei sarbatori, un ritual strict in care nevestele batrane le primesc in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna, scrie puterea.ro.

„Torontoiul” sau „Iordanitul femeilor” este un obicei vechi, specific zilei de 7 ianuarie, in care crestinii ortodocsi praznuiesc Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, in care batranele satului le acceptau in grupul lor pe sotiile tinere, le duceau la rau unde le stropeau cu apa, un botez simbolic, spunand ca se „iordanesc”, iar apoi intindeau o masa mare, la care se asezau impreuna, insa din acest ritual s-a mai pastrat in ziua de astazi doar ospatul final, care incheie ciclul Sarbatorilor de iarna.

Un alt obicei specific zilei Sfantului Ioan si care se pastreaza si in ziua de astazi in multe sate din Maramures este Vergelul sau „spargerea Craciunului”. Fetele nemaritate pregatesc cosuri cu mancare si bautura pe care le duc intr-o curte din sat in care se tine obiceiul Vergelului. Acolo se intalnesc cu baietii care cauta sa se insoare, petrecerea in aer liber fiind completata de cantec, joc si voie buna, urmand ca aici sa se formeze viitoarele cupluri.

In traditia populara se crede ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor, una dintre rugaciunile inaltate in aceasta zi trebuie sa fie, asadar, pentru copiii care vor veni pe lume in anul in curs, asa incat acestia sa fie sanatosi, fara malformatii.

Totodata, in ziua de Sfantul Ioan toata lumea trebuie sa se veseleasca, sa uite de griji si de probleme pentru ca cei care nu se vor bucura pe 7 ianuarie vor fi tristi tot anul.

Sfantul Ioan este si protectorul gospodariilor pe care le apara de foc si al animalelor pe care le protejeaza de fiarele salbatice, un motiv in plus pentru credinciosi sa mearga la biserica pentru a-i inalta o rugaciune de multumire.

Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ioan este „Iordaneala”, tinerii care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ioan, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ioan la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii „iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

Traditia mai spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ioan fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.

Conform traditiei populare se spune ca dupa Sfant-Ioan se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Aproximativ doua milioane de romani poarta numele sfantului.

Foto: mytex.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii