STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
12-04-2016, ora 08:56
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Senatul a votat: Statul va continua sa finanteze Catedrala Neamului
Articol de Madalina Irimia Senatul a respins, luni, propunerea deputatului Remus Cernea ca statul sa nu finanteze construirea Catedralei Mantuirii Neamului.
Proiectul prevedea ca fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale sau a altor institutii publice.
La dezbaterile asupra proiectului, care au avut loc saptamana trecuta, Remus Cernea a aratat ca biserica are dreptul sa initieze lacasuri de cult, dar problema este masura in care statul roman sustine constructia acestei catedrale si de noi biserici.
"In utlimii 26 de ani a existat un exces evident de resurse publice alocate constructiei de noi biserici. Sunt mii de biserici noi sau in diferite faze de constructie, in timp ce statul roman nu a reusit sa ridice macar un spital nou din banii publici", a afirmat Cernea, adaugand ca in societate exista un curent tot mai puternic impotriva finantarii catedralei si de noi biserici din bani publici.
Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul pentru culte, a spus ca finantarea constructiei unei catedrale a fost asumata de statul roman in urma cu aproximativ 130 de ani, dupa proclamarea Romaniei ca regat in 1881, insa a fost de mai multe ori amanata.
"Finantarea construirii si repararii lacasurilor de cult apartinand celor 18 culte religioase din Romania constituie sprijinul oferit de catre stat pentru exercitarea libertatii religioase de catre cetateni, fiind o formula democratica asumata de majoritatea Guvernelor din tarile membre ale UE. Prin cofinantarea Catedralei Mantuirii Neamului de catre Guvernul Romaniei, prin Secretariatul pentru culte, statul roman intelege sa sprijine Biserica Ortodoxa Romana, organizatie religioasa care integreaza peste 86,5% din populatia Romaniei, in edificarea celui mai important proiect al sau. (...) Ridicarea de noi lacasuri de cult nu este un capriciu, ci o necesitate liturgica. Initiativa ar crea o discriminare in raport cu principiul dreptului la libertatea religioasa in sensul ca ar elimina posibilitatea sprijinirii financiare a unui singur lacas de cult din Romania", a adaugat acesta.
Mai multi senatori s-au exprimat impotriva proiectului. Varujan Vosganian, senator ALDE, a aratat ca bisericile si manastirile reprezinta adevarata cultura romaneasca.
"Singurele amintiri pe care le are Romania din perioada Evului Mediu sunt bisericile si manastirile noastre. Ma intreb ce ar fi turismul nostru in Bucovina, in Moldova de nord, in zona Valcei fara bisericile si manastirile pe care, in nesabuinta lor, domnitorii le-au construit", a adaugat Varujan Vosganian.
Senatul este prima Camera sesizata in privinta acestei propuneri legislative, Camera Deputatilor este for decizional.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email