ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-06-2016, ora 08:29

Semnificatii istorice pentru ziua de 8 iunie

Articol de Madalina Irimia
In 1930, Carol de Hohenzollern este proclamat rege al Romaniei, sub numele de Carol II. Dupa trei ani de domnie, fiul sau, Mihai, in varsta de 9 ani, redevine print mostenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1810 - S-a nascut compozitorul german Robert Schumann (m. 29 iulie 1856)

1838 - In Bucuresti, a fost deschisa prima biblioteca publica, la Colegiul Sf. Sava. Fondul acesteia se afla, in prezent, in colectia Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu"

1862 - A fost asasinat jurnalistul si politicianul roman Barbu Catargiu, de catre o persoana neidentificata, sub clopotnita Mitropoliei. A detinut functia de prim ministru al Romaniei in 1862 pana cand a fost asasinat. (n. octombrie 1807)

1922 - La Belgrad a avut loc primul meci international al reprezentativei de fotbal a Romaniei (Yugoslavia-Romania, 2-1).

1992 - S-a deschis piata valutara in Romania.

1992 - Parlamentul Romaniei a adoptat, in sedinta comuna a celor doua Camere, Legea privind alegerea presedintelui Romaniei.

1995 - A fost lansata naveta "Discovery", aceasta misiune marcand al 100-lea zbor spatial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida)

1999 - A fost publicata "Declaratia de la Cluj", semnata de mai multi intelectuali ardeleni, care s-au pronuntat pentru initierea unor dezbateri publice despre perspectivele unei autonomii administrative - pentru Transilvania si Banat, cu adunari legislative regionale care sa reprezinte in viitor o alternativa reala la modelul statului centralizat.

2001 - Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abroga articolul 200, referitor la relatiile homosexuale.

2004 - Pentru prima data dupa 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin fata Soarelui, intre orele 05.20 si 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populatia Terrei.

2007 - Filmul "California Dreamin' (nesfarsit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a obtinut un premiu special la prima editie a Festivalului International de Film Ibiza, desfasurata intre 29 mai si 7 iunie.

2007 - Comisia Juridica si pentru Drepturile Omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind inchisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvaluit ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari

2007 - Actorul Adrian Pintea a murit la Spitalul Clinic Fundeni din Bucuresti, unde fusese internat din cauza unor probleme grave de sanatate. (filme: "Iancu Jianu, zapciul", "Padureanca", "Iancu Jianu, haiducul") (n. 9 octombrie 1954)

2008 - Inalt Preasfintitul Mitropolit Teofan a fost intronizat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la Catedrala Mitropolitana din localitate. Scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei a ramas vacant dupa ce, in 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat in functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii