ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-12-2015, ora 08:24

Semnificatii istorice pentru ziua de 22 decembrie

Articol de Madalina Irimia
In 1989, a inceput Revolutia Romana, care a dus la schimbarea regimului comunist. Muncitorii de pe marile platforme au ocupat inca de dimineata Piata Universitatii. Cu putin inainte de orele 10, Nicolae Ceausescu a convocat, in sediul CC al PCR, ultima sedinta a CPEx. El a anuntat ca, datorita situatiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei si a hotarit sa instituie starea de necesitate in intreaga tara.

1858 - S-a nascut compozitorul Giaccomo Puccini (opere: "Tosca", "La Boheme", "Madame Butterfly", "Turandot") (m. noiembrie 1942)

1867 - A incetat din viata Jean-Victor Poncelet, matematician francez, fondatorul geometriei proiective

1869 - Nicolae Ghica-Budesti, arhitect, membru de onoare al Academiei Romane. A realizat, printre altele, biserica Copou din Iasi, Muzeul National de Arta, azi Muzeul taranului Roman (m. 16 decembrie 1943)

1880 - A incetat din viata George Eliot (Mary Ann Evans), scriitoare britanica, reprezentativa pentru epoca victoriana a culturii britanice

1889 - S-a nascut Nichifor Crainic (pseudonim pentru Ion Dobre), eseist si poet, director al revistei "Gandirea" (1928-1944) si principalul teoretician al ortodoxismului autohton ("Nostalgia Paradisului", "Ortodoxie si etnocratie")

1927 - A fost infiintata Societatea de Difuziune Radiofonica din Romania (ulterior, Societatea Romana de Radiodifuziune)

1930 - A incetat din viata Vintila I.C. Bratianu, om politic si economist, membru de onoare al Academiei Romane (n. 16 septembrie 1867)

1956 - A incetat din viata Nicolae Labis, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion "buzduganul unei generatii" ("Primele iubiri", "Moartea caprioarei") (n. 2 decembrie 1935)

1979 - A incetat din viata Darryl F. Zanuk, producator de filme, intemeietor al studiourilor "20th Century Fox" (n. 5 septembrie 1902)

1989 - A fost constituit Frontul Salvarii Nationale (FSN), din Consiliul de conducere al acestuia facind parte 39 de persoane. Ion Iliescu a citit la posturile de radio si televiziune "Comunicatul catre tara al Consiliului FSN", care avea ca principale obiective: instaurarea unui sistem democratic si pluralist de guvernamant; organizarea de alegeri libere in luna aprilie; separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat

1989 - A fost deschisa Poarta Brandenburg din Berlin, simbolul unitatii germane. Imediat dupa aceea, au fost deschise si granitele dintre cele doua state germane.

1989 - A incetat din viata Samuel Beckett, dramaturg irlandez, reprezentant al teatrului absurdului ("Asteptandu-l pe Godot", "O, ce zile frumoase"); laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1969 (n. 13 aprilie 1906)

2000 - Jean-Cristophe Mitterrand, fiul fostului presedinte al Republicii franceze, a fost inculpat la Paris, si inchis pentru "trafic de influenta, complicitate la trafic de arme si abuz de bunuri sociale" intr-o afacere de spalare de bani si vinzare de arme intre Franta si Africa

2002 - A incetat din viata Joe Strummer, solistul trupei punk britanice Clash.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii