ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-12-2015, ora 10:01

Semnificatii istorice pentru ziua de 12 decembrie

Articol de Madalina Irimia
In 1983, a incetat din viata Amza Pellea, actor de teatru si film. A fost interpretul lui Nea Marin, dar si al lui Decebal si Mihai Viteazul. A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu.

1821 - S–a nascut scriitorul Gustave Flaubert, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a carui opera a reprezentat un moment de rascruce in evolutia romanului modern, nu doar prin finetea observatiilor psihologice, ci si prin importanta acordata muzicalitatii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului sau roman, “Doamna Bovary”, a dat numele unei stari sufletesti – “bovarism” (m. 8 mai 1880).

1866 - S-a nascut Alfred Werner, chimist elvetian, laureat al Premiului Nobel (d. 1919)

1913 - Pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperata, la Florenta, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris

1915 - S-a nascut Frank Sinatra (Francis Albert), actor si cantaret american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, in 1954, pentru rolul jucat in filmul "From Here to Eternity". intre anii 1951-1957 a fost casatorit cu Ava Gardner. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: "Strangers in the Night", "My Way", "I've Got You Under My Skin"(d. 1998)

1929 - S-a nascut John Osborne, dramaturg si producator de film britanic (d. 1994)

1962 - A incetat din viata Felix Aderca, prozator, poet, estetician si eseist roman de origine evreiasca (n. 1891)

1991 - Federatia Rusa si-a castigat independenta de URSS

1992 - A luat fiinta formatia de muzica folk-pop "Pasarea Colibri" avandu-i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Florian Pittis, Vladi Cnejevici.

1996 - A incetat din viata actrita Ileana Predescu; timp de peste patru decenii, sub indrumarea unor mari regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, a intruchipat pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra personaje memorabile, atat in drama cat si in comedie („Profesiunea doamnei Warren”, „Arsenic si dantela veche”, „Woyzeck”) (n. 24 iunie 1927)

2001 - A incetat din viata Jean Richard, actor ce a interpretat rolul comisarului Maigret, in 96 de episoade ale celebrului serial de televiziune (n. 18 aprilie 1921)

2004 - S-a desfasurat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania, castigat de catre Traian Basescu, candidatul Aliantei Dreptate si Adevar (D.A) cu 51,23%, in defavoarea lui Adrian Nastase, candidatul PSD, care a obtinut 48,77% din voturi

2012 - Coreea de Nord a lansat o racheta pentru a pune pe orbita un satelit civil de observare terestra, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de racheta balistica, potrivit comunitatii internationale

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii