ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-06-2015, ora 08:25

Semnificatii istorice pentru data de 5 iunie

Articol de Madalina Irimia
Pe data de 5 iunie 1779 s-a nascut Gheorghe Lazar, pedagog, teolog si inginer roman, considerat intemeietorul invatamantului modern romanesc (m. 1821)

1859 - S-a nascut actorul Constantin I. Nottara. (roluri: Oedip din "Oedip Rege" de Sofocle, Don Salluste din "Ruy Blas" de Hugo, batranul medic din Medicul in dilema de Shaw, Stefan Tipatescu din "O scrisoare pierduta" si Ion din "Napasta" de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din "Vlacicu Voda" de Alexandru Davila, Stefan cel Mare din "Apus de Soare" si Tudose din "Hagi Tudose" de Delavrancea) (m. 17 octombrie 1935)

1871 - S-a nascut, la Botosani, Nicolae Iorga, istoric si om politic de seama. A fost prim-ministru al Romaniei in perioada aprilie 1931 - iunie 1932. (m. noiembrie 1940)

1883 - A fost dat in functiune primul tren Orient Express, care asigura legatura intre Turcia si Europa (Paris).

1900 - S-a nascut Dennis Gabor, fizician britanic de origine maghiara, inventatorul fotografiei tridimensionale. Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 1971. (m. 8 februarie 1979)

1928 - S-a nascut regizorul de film Tony Richardson, reprezentant al curentului "Free Cinema" ("Priveste inapoi cu manie", "Tom Jones", "Fantoma de la opera") (m. noiembrie 1991)

1947 - A fost lansat Planul Marshall, de ajutor pentru tarile Europei Occidentale.

1975 - Dupa prima data de la razboiul de sase zile se redeschide traficului international Canalul Suez, iar Egiptul preia controlul celor doua maluri.

1994 - Presedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a semnat si trimis Congresului american scrisoarea de recomandare pentru continuarea acordarii si in anul 1995 a clauzei natiunii celei mai favorizate pentru Romania.

1997 - Romania a incheiat un Acord cadru de cooperare financiara cu Banca Europeana de Investitii, fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care a incheiat cu BEI un astfel de acord pentru perioada 1997-1999.

1997 - Republicanii din Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii au sustinut necesitatea includerii in NATO, in primul val, a Romaniei si a statelor baltice.

1999 - Aviatia NATO si-a continuat bombardamentele asupra trupelor sarbe din Kosovo, dar si-a incetat, practic, orice raid asupra obiectivelor din restul Serbiei.

1999 - Seful "Guvernului" din exil al regiunii Kosovo, Bujar Bukoshi, a respins o autonomie a provinciei Kosovo sub administratie sarba.

2000 - Ministrii de Externe roman si bulgar, Petre Roman si Nadejda Mihailova, au semnat, la Bucuresti, o declaratie comuna pentru intarirea controlului la frontiera dintre cele doua tari si un acord tehnic pentru construirea podului mixt pe Dunare.

2000 - Ministrii Mediului din Bulgaria, Republica Moldova, Romania si Ucraina au semnat, la Bucuresti, Declaratia privind crearea "Coridorului Verde al Dunarii Inferioare", avind ca scop coordonarea si consultarea dintre cele patru tari pentru protectia si refacerea cimpiilor inundabile si a zonelor umede de-a lungul fluviului.

2002 - Romania si Germania au incheiat o conventie pentru cooperarea in domeniul energiei.

2003 - Consiliul National Interimar al Actiunii Populare, condus de Emil Constantinescu, si Consiliul National al Partidului Popular Crestin, condus de Vasile Lupu, constituite in Forumul Popular au decis fuziunea celor doua formatiuni politice.

2004 - Autoritatile de la Washington si Londra au inaintat Natiunilor Unite, proiectul revizuit de rezolutie privind Irakul, in care prevad mai multe concesii fata de numeroasele cereri de clarificare a incheierii mandatului trupelor si a suveranitatii concrete a guvernului irakian.

2004 - A incetat din viata fostul presedinte al SUA, Ronald Reagan (1981 - 1989), in urma unei pneumonii. Acesta suferea de ani de zile de boala Altzheimer (n. 6 februarie, 1911).

2007 - Ministrii de Finante ai statelor member ale Uniunii Europene si-au dat marti acordul preliminar pentru intrarea in zona euro a Ciprului si Maltei, la 1 ianuarie 2008

2007 - Presedintele Traian Basescu i-a decorat, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Cotroceni, pe regizorii Cristian Mungiu si Cristian Nemescu, premiati la festivalul de film de la Cannes

2008 - Presedintia Uniunii Europene a fost de acord cu noile reguli de calatorie anuntate de Statele Unite, prin care cetatenii europeni care zboara spre SUA sunt obligati sa ofere date personale prin Internet in avans.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii