Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Semnale negative privind zona euro
Articol de Alexandra StefanescuInvestitorii au urmarit astazi publicarea ratei somajului la nivelul celor 17 state membre euro, raportul Eurostat indicand o inrautatire considerabila a conditiilor din piata muncii pe parcursul lunii septembrie. Astfel, numarul de someri se situeaza la 12,2% din populatia apta de munca, un nivel record.
"Ultimele date cu privire la evolutia economiei in zona euro confirma o usoara inrautatire a situatiei, in conditiile in care saptamana curenta si cea anterioara ne-au oferit alte sustineri in acest sens. Astfel, indicii PMI (Purchasing Managers Index) privind zona euro, publicati saptamana trecuta, s-au situat total sub asteptarile investitorilor. Sectorul de servicii are cel mai mult de suferit, mai ales in Franta, economia care arata probleme inclusiv pe sectorul manufacturier, indicele PMI corespunzator ramanand sub nivelul limita de 50 si pe parcursul lunii octombrie", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).
Germania- rezultate slabe, dar ofera in continuare siguranta investitorilor
Germania, cea mai mare economie din punct de vedere al PIB din cele 17 state ale zonei euro arata semnale negative. Observam o scadere a volumului vanzarilor retail cu 0,4% in septembrie fata de luna anterioara, presiuni deflationiste (indicele preturilor de consum publicat la valoarea de -0,2%) si o crestere a numarului de someri mai mare decat estimarile pietei, desi rata somajului nu s-a modificat.
De asemenea, in ceea ce priveste Germania, indicele de incredere a consumatorilor, publicat de institutul GfK privind noiembrie, s-a pozitionat sub asteptarile pietei, iar indicele de sentiment in sectorul privat publicat de institutul IFO in octombrie a fost sub valoarea inregistrata in luna anterioara. "Cu toate acestea, in continuare Germania ofera siguranta pentru investitori, randamentul cerut pentru titlurile de stat cu scadenta de 10 ani fiind in scadere la 1,71%, iar statul reusind sa atraga fonduri cu 70% peste nivelul propus", a precizat Cosmin Enache.
Investitorii asteapta raspunsurile BCE
Investitorii vor urmari raspunsul Bancii Centrale Europene, asteptand implementarea numeroaselor "unelte-suport" pe care guvernatorul Mario Draghi le-a enumerat pe parcursul ultimelor sedinte de politica monetara.
"Spatiu pentru o noua relaxare a conditiilor monetare exista, agregatul monetar M3 crescand cu 2,1% in luna septembrie, fata de 2,3% crestere anterioara. Un aspect care nu trebuie neglijat este reprezentat de deprecierea monedei americane din ultima perioada, euro avansand in acest context, iar exporturile europene avand astfel de suferit. Va fi foarte interesanta de urmarit pozitia BCE la urmatoarea sa sedinta, mai ales ca ultimele estimari oferite publicului sugerau o revenire a cresterii economice in zona euro in trimestrul IV al acestui an", a aratat Cosmin Enache.
Foto: antena3.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email