A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816301.5711.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Semnal de alarma: Apar boli pentru care oamenii nu sunt pregatiti sau impotriva carora nu au dezvoltat imunitate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-11-2016, ora 13:09

Semnal de alarma: Apar boli pentru care oamenii nu sunt pregatiti sau impotriva carora nu au dezvoltat imunitate

Articol de Madalina Irimia
Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma: topirea accelerata a permafrostului siberian scoate la iveala bacterii si virusi periculosi, despre care se credea ca au fost eradicati de multa vreme, potrivit Scientific American.

Siberia este acoperita cu un strat de sol si roci, care teoretic nu se dezgheata niciodata.Nici macar in timpul verii. Asta in conditii normale. Cum insa ultimii ani au fost declarati cei mai caldurosi din istoria inregistrarilor meteorologice, situatia s-a schimbat dramatic. Astfel, in unele regiuni din Siberia s-au inregistrat in unele veri temperaturi de 35 de grade Celsius, cu 25 de grade mai mult decat ar fi normal.

In aceste conditii, permafrostul siberian se topeste intr-un ritm rapid, care-i pune in alerta pe oamenii de stiinta. Nu doar pentru ca acest lucru este un indicator al schimbarilor climatice care afecteaza planeta, ci si pentru ca topirea stratului de roci inghetate scoate la iveala o serie de microorganisme ce pot dezlantui boli extrem de periculoase. Cum ar fi Antraxul.

Deja, bacteria a ucis asta vara un baiat de 12 ani dintr-o regiune izolata a Siberiei. Alte cel putin 20 de persoane din peninsula Yamal au fost diagnosticate cu aceasta boala, care a afectat si unele specii de animale. Peste doua mii de reni din regiunea respectiva au murit din cauza infectiei. Motivul il reprezinta topirea unui strat de sol inghetat, lucru ce a facut ca bacteria sa ajunga intr-o sursa de apa din zona si in pamant. Aceasta este prima epidemie de acest gen din regiune din ultimii 75 de ani.

Cercetatorii se tem ca topirea permafrostului siberian ar putea scoate la iveala si alte boli pentru care oamenii nu sunt pregatiti sau impotriva carora nu au dezvoltat imunitate. Astfel, unele infectii mortale care au decimat populatii intregi in secolele 18 si 19 ar putea reveni.

Multe microorganisme nu rezista in frigul extrem, insa unele supravietuiesc pentru multa vreme, chiar mai mult de un secol. In solul inghetat al Siberiei s-ar putea gasi chiar bacterii care i-au nimicit pe stramosii nostri, omul de Neanderthal si omul denisovan, care s-au stabilit in nordul Siberiei si care au fost afectati de diverse boli, precum variola si altele care intre timp au fost eradicate.

Potrivit cercetatorilor, faptul ca ar putea exista o continuitate a infectiilor intre oamenii preistorici si cei moderni este un lucru fascinant si totodata ingrijorator.

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  04.07.2017 02:38

wh0cd532393 Buy Actos Online read more here Yasmin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii