A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831435.4798.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Seful agentiei militare de SPIONAJ din Rusia a MURIT in conditii suspecte
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-01-2016, ora 10:48

Seful agentiei militare de SPIONAJ din Rusia a MURIT in conditii suspecte

Articol de Cristian Amariei
Igor Sergun, directorul Serviciului de Spionaj Militar din Rusia, a murit "in mod neasteptat", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat de presa, fara a preciza cauza mortii oficialului rus. Igor Sergun avea 58 de ani si conducea Serviciul de Spionaj Militar de la Moscova din anul 2011.

Presedintele rus Vladimir Putin prezinta condoleante pentru moartea sefului spionajului militar rus, Igor Sergun, informeaza Radio Free Europen-Radio Liberty. Mai mult, el precizeaza ca Igor Sergun si-a dedicat "intreaga viata servirii partiei si fortelor armate", potrivit Mediafax.

Sergun a preluat postul de la generalul Aleksandr sliahturov, care a demisionat in 2011, la varsta de 64 de ani. Succesorul lui Sergun nu a fost anuntat inca.

Decesul sau are loc in contextul in care agentiile clandestine, paramilitare si de spionaj din Rusia joaca un rol esential in punerea in aplicare a unor decizii-cheie ale politicii lui Putin, la randul sau un fost sef al agentiei interne de spionaj - Serviciul federal pentru securitate (FSB, fost KGB).

Potrivit unui specialist in domeniul aparatului rus de securitate, profesor la New York University, Mark Galeotti, Sergun a fost o persoana cu un rol foarte important in relansarea GRU.

GRU - aflat anterior in subordinea Statului Major General al Fortelor armate ruse - este suspectat ca a jucat un rol central in cadrul operatiunii secrete de preluare a controlului asupra Peninsulei ucrainene Crimeea, la inceputul lui 2014, cand militari mascati, in tinute de camuflaj si inarmati au aparut brusc in intreaga peninsula de la Marea Neagra.

Unii analisti si oficiali occientali cred ca agentia a contribuit, de asemenea, la coordonarea si supervizarea insurgentei in estul Ucrainei, unde un conflict intre separatisti prorusi si forte guvernamentale s-a soldat cu peste 9.000 de morti de cand a izbucnit, in aprilie 2014.

In pofida unor probe coplesitoare, Moscova a negat in mod repetat ca este implicata in estul Ucrainei.

Un rus capturat in Ucraina anul trecut a declarat ca el si camaradul sau erau ofiteri activi din cadrul GRU atunci cand au fost prinsi, insa armata rusa a dezmintit acest lucru la vremea respectiva.

Functia de director al GRU l-a plasat pe Sergun pe listele de sanctiuni impuse la inceputul lui 2014 atat de catre Statele Unite, cat si de Uniunea Europeana (UE), care citeaza in mod expres "activitatea unor ofiteri din cadrul GRU in estul Ucrainei".

Sanctiunile impuse lui Sergun au reprezentat "o buna recunoastere de catre Occident a rolului GRU in acest conflict" armat, apreciaza Michael Kofman, un analist specializat in Rusia de la Wilson Center's Kennan Institute, cu sediul la Washington.

Operatiunile din Crimeea si estul Ucrainei au fost caracterizate de ceea ce expertii numesc o resurgenta a razboiului "hibrid" sau "nonlinear" de tip sovietic, in care este folosit armament conventional, dar si desfasurari acoperite de trupe, campanii de dezinformare si razboiul cibernetic, cu scopul de a impiedica un adversar sa stie cum sa raspunda.

Intr-un discurs pe care l-a sustinut in aprilie la Moscova, Sergun acuza Statele Unite si pe aliatii lor de emergenta Statului Islamic (SI), o miscare islamista radicala ai carei luptatori au cucerit bucati vaste din teritoriile Irakului si Siriei si au recrutat mii de persoane din intreaga lume.

Sergun a citat decizia Washingtonului de a sustine luptatori mujahedini afgani in lupta impotriva fortelor armate sovietice, in anii '80, drept una dintre cauzele emergentei Al-Qaida si altor grupari teroriste.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii