A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662342.3048.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sedimentele dintr-un lac din Romania arata impactul avut de schimbarile politice asupra mediului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-06-2015, ora 09:52

Sedimentele dintr-un lac din Romania arata impactul avut de schimbarile politice asupra mediului

Articol de Madalina Irimia
Sedimentele colectate dintr-un lac din Romania au dezvaluit impactul avut asupra mediului inconjurator de modificarea regimului politic din tara noastra din 1989, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Marea Britanie, informeaza bbc.com.

Analiza acelor depozite a dezvaluit, de asemenea, o rata ridicata de eroziune a solului, asociata cu cresterea animalelor in sistem intensiv, in perioada comunista din Romania.

Modificarile de concentratie a polenului din sedimente au aratat in acelasi timp faptul ca numeroase zone au fost despadurite pentru a face loc terenurilor pentru agricultura.

Accidentul de la centrala nucleara de la Cernobil din 1986 a fost inregistrat si el in acele depozite.

Mostrele de sedimente, colectate din Lacul stiucii din centrul Transilvaniei, arata ca prabusirea regimului comunist al presedintelui Nicolae Ceausescu, in 1989, este la randul ei evidentiata in sedimente.

Simon Hutchinson, profesor la Universitatea Salford din Marea Britanie, care a participat la acest studiu, spune ca mostrele de sedimente - recoltate intr-un strat de 40 de centimentri - ofera numeroase informatii despre felul in care pamantul din acea zona a fost utilizat in ultimii 100 de ani.

"Analizand rata de sedimentare, poti sa identifici mai multe perioade. Poti sa vezi cand aceste rate au fost mici si destul de stabile, apoi poti sa vezi o crestere importanta a ratei de sedimentare - cand lacul se umplea - in anii '50, in perioada statului socialist", a explicat profesorul britanic.

"Apoi, rata de sedimentare a scazut din nou, spre sfarsitul anilor '80, scazand si mai mult la inceputul anilor 1990, dupa prabusirea regimului lui Ceausescu, cand agricultura din regiune s-a modificat", a adaugat el.

Nicolae Ceausescu, ultimul conducator comunist al Romaniei, a fost alungat de la putere si executat in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

"Daca analizam in detaliu proprietatile sedimentelor, privind la semnalele magnetice si geochimice, putem sa constatam diferentieri clare intre eroziunea de suprafata si eroziunea subsolului", a precizat cercetatorul britanic.

Metodele folosite in agricultura intensiva, favorizate de regimul comunist, au dus la cresterea eroziunii solului, iar analiza geochimica a relevat prezenta in sol a unor metale toxice - indiciu care atesta utilizarea pesticidelor.

"In aceasta zona a Transilvaniei s-a practicat o agricultura excesiva. Mi s-a spus ca aici se afla „cosul de paine” al Europei de Est", a spus profesorul britanic.

Continuarea pe descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii