A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960322.2758.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Securitatea alimentara cand mananci in oras
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-05-2015, ora 12:30

Securitatea alimentara cand mananci in oras

Articol de Madalina Irimia
Stilul de viata supraaglomerat a creat o adevarata industrie a restaurantelor, firmelor de catering si chioscurilor la colt de strada. Totusi, in fiecare an multi oameni sufera din cauza unei alimentatii incorecte. Este important sa ne asiguram ca mancarea este sigura, buna si sa anuntam daca vedem ceva care nu ne place.

Fii atent cand alegi restaurantul

- Poti vedea cum este preparata mancarea? Daca da, fii atent la igiena, la manusile operatorilor etc.
- Este curatenie? Suprafetele de lucru, mesele si ustensilele trebuie sa fie mereu curate. Praful atrage germenii.
- Staff-ul este bine prezentat? Ospatarii si ospataritele trebuie sa aiba curate mainile si unghiile. Parul trebuie strans, iar uniforma curata.

Daca nu iti place cum arata, nu manca. Mai bine cauti in alta parte.

Sfaturi de baza

- Mancarea calda trebuie servita calda, iar mancarea rece trebuie servita rece;
- Nu acepta mancare ce nu a fost preparata in totalitate sau este necoapta. Mancarea necoapta poate altera alta mancare. Opteaza pentru mancarea proaspata.
- Daca nu o mananci imediat, bag-o in frigider repede;
- Daca gasesti un corp strain in mancare, trimite-o inapoi imediat si contacteaza managementul firmei.

Zona de autoservire

- Temperatura de servire trebuie sa fie sigura si corecta;
- Vasele trebuie sa fie curate, la fel si ospatarii care aduc platourile;
- Tacamurile sa nu fie puse la gramada si sa nu le atinga toata lumea;
- Nu atinge mancarea cu mana, nu stranuta si nu sufla nasul langa mancare;
- Daca vezi ceva suspect in mancare, contacteaza staff-ul restaurantului.

Ce provoaca intoxicatia alimentara

Bacteriile si virusurile sunt germeni care pot provoca intoxicatii alimentare. Nu poti spune daca mancarea contine acesti germeni doar daca te uiti la ea sau o mirosi.

Bacteriile pot inflori si se pot multiplica enorm pe cele mai multe mancaruri la temperatura camerei. Numarul lor se poate dubla la fiecare 10-20 de minute, in special daca temperatura este intre 5 si 63 de grade Celsius. Aceasta este cunoscuta drept zona periculoasa.

Prin urmare, o regula importanta in securitatea alimentara este aceea de a tine mancarea foarte calda sau foarte rece. O proportie de carne cruda si de carne de pasare poate contine bacterii. Acestea pot fi omorate prin fierbere. Toate partile din mancare trebuie sa atinga o temperatura de cel putin 70 de grade Celsius.

Oricum, germenii pot fi transferati de la carnea cruda la cea proaspata sau gatita, de exemplu, prin folosirea aceluiasi tocator sau prin folosirea acelorasi ustensile. De asemenea, mainile pot imprastia germeni si trebuie intotdeauna spalate dupa ce am folosit carne cruda si de pasare si inainte de a prepara alta mancare.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii